Cotatia graului a atins marti, la bursa Euronext, un nivel record din cauza zvonurilor ca Rusia ar urma sa restrictioneze exporturile in urma secetei care a afectat aceasta tara in ultima perioada, anunta Mediafax. In ciuda faptului ca Ministerul Agriculturii de la Moscova a anuntat ca nu a facut Guvernului nicio propunere in acest sens, acest lucru nu a calmat temerile de pe pietele internationale privind posibila restrictionare a exporturilor rusesti de grau.

Contractele futures pentru grau, cu livrare in noiembrie, au fost cotate, marti, la peste 180 de euro pe tona, un pret record.

"Daca Rusia va lua o astfel de decizie, va deschide calea exporturilor americane si europene", a declarat Sebastien Poncelet, analist la compania franceza de consultanta Agritel, citat de Reuters.

Ministerul Agriculturii din Rusia a anuntat saptamana trecuta ca seceta a afectat culturi pe o suprafata de 10 milioane de hectare, dar nu a precizat pagubele in cazul graului, care a fost semanat pe 43,6 milioane hectare. Secretarul de stat Andrei Klepaci a declarat marti ca recolta de grau din acest an ar putea fi de sub 80 de milioane tone, fata de estimarile initiale de 80-85 milioane tone. Analistii anticipeaza insa ca productia de grau va fi mai mica, de pana la 70 milioane tone.

Pe de alta parte, compania de cercetare a pietei UkrAgroConsult a anuntat marti ca guvernul ucrainean va limita exporturile de grau destinat alimentelor, in a doua jumatate a sezonului 2010/2011, pentru a evita deficitul pe piata interna.

Inghetul si seceta au distrus culturile de grau din Ucraina de pe o suprafata de un milion de hectare, iar guvernul a anuntat ca productia va scadea la 42 milioane tone, de la 46 milioane tone in 2009 si 53,3 milioane tone in 2008.

Pretul graului a crescut puternic in ultimele cateva saptamani, din cauza informatiilor privind problemele din Rusia si alte state din regiunea Marii Negre.

Astfel, contractele futures din Europa s-au majorat cu peste 25% de la inceputul lunii iulie, cresterea fiind alimentata si de valul de caldura din Uniunea Europeana, care a redus estimarile privind productia regiunii, in special in Franta si Germania.