Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat luni ca este pregatit sa aiba discutii "fata in fata" cu liderul american Barack Obama, despre care a spus ca este influentat de Israel in afacerile globale, transmite AFP.

Liderul de la Teheran l-a criticat pe Obama pentru ca a ratat "oportunitatile istorice" de a repara relatiile deteriorate cu Iranul. SUA nu au relatii diplomatice cu Iranul de peste 30 de ani.

Ahmadinejad a afirmat ca este gata sa discute cu liderul american probleme de actualitate pentru comunitatea internationala.

"Suntem pregatiti sa stam jos cu Dl. Obama, fata in fata, si sa punem pe masa temele globale, ca de la barbat la barbat, liberi, in fata presei, pentru a vedea cine are solutii mai bune. Credem ca aceasta este o abordare mai buna", a afirmat Ahmadinejad.

"El (Obama) a spus ca vrea sa faca schimbari, lucru pe care noi l-am salutat. Din nefericire, nu a profitat de oportunitatile istorice", a spus Ahmadinejad, adaugand ca Obama "ii apreciaza prea mult pe sionisti". "Sprijiniti o tara care are sute de bombe nucleare si spuneti trebuie sa oprim Iranul, despre care sustineti ca intr-o zi poate avea bomba. Va faceti de rusine in lume", a spus Ahmadinejad.

Ahmadinejad a spus ca a fost informat ca Obama se afla "sub o presiune mare. Cineva ar trebui sa raspunda la intrebarea daca Guvernul SUA este dominat de sionisti sau daca regimul sionist este controlat de Guvernul SUA".

Liderul de la Teheran urmeaza sa mearga luna viitoare la New York, pentru a participa la lucrarile Adunarii Generale a ONU.

AFP scrie ca presedintele iranian i-a mai cerut si-n trecut lui Obama sa participe la dezbateri legate de problemele globale.

Ahmadinejad a criticat in repetate randuri Statele Unite pentru "dezordinea globala", in special pentru criza financiara.

In martie 2009, Obama a incercat o apropiere diplomatica de Iran, nereusita insa, iar de-atunci relatiile dintre cele doua tari s-au inrautatit.

SUA si alte state occidentale acuza Guvernul de la Teheran ca incearca sa construiasca o bomba nucleara, insa Iranul insista ca programul sau are doar obiective civile.