Partidul lui Nicolas Sarkozy propune o pedeapsa de pana la doi ani de inchisoare pentru parintii ai caror copii minori incalca interdictiile si obligatiile impuse de o hotarare judecatoreasca. Propunerea a fost formulata de secretarul national UMP insarcinat cu Securitatea, Eric Ciotti, care pregateste un text legislativ privind raspunderea penala a parintilor minorilor delincventi, relateaza AFP.

"Parintii minorului vor raspunde atunci penal, pedeapsa putand ajunge la doi ani de inchisoare", a anuntat Ciotti, intr-un interviu care va fi publicat duminica de Journal du Dimanche.

"Fraza exacta din propunerea legislativa va fi: 'Este pedepsita cu doi ani de inchisoare fapta tatalui sau a mamei care lasa minorul, urmarit sau condamnat pentru pentru o infractiune, sa violeze interdictiile si obligatiile care i-au fost impuse", a precizat deputatul.

In cazul in care comite o infractiune, minorului i se vor impune o serie de obligatii si interdictii, precum cele de a vizita anumite locuri, de a intra in relatii cu anumite persoane, dar si obligatii legate de rezultatele scolare.

Daca interdictiile nu sunt respectate, atunci parintii risca pana la doi ani de inchisoare.

In prezent, Codul Penal francez prevede doi ani de inchisoare si o amenda de 30.000 de euro pentru orice parinte care nu a reusit sa-si indeplineasca obligatiile referitoare la sanatatea, moralitatea sau educatia copilului sau.

Propunerea vine pe fondul amplificarii disputelor legate de retelele de cersetorie si de traficul de copii, in special in randul romilor imigrati din Europa de Est, in principal din Romania si Bulgaria.