Mii de greci si de turisti straini se confrunta sambata cu o penurie de carburant, din cauza unei greve a soferilor de camioane si tiruri, demarata luni, care afecteaza grav aprovizionarea benzinariilor, in plin sezon turistic, relateaza Le Monde. "Benzinariile sunt goale", a declarat un reprezentant al sindicatelor din benzinarii, Dimitris Makryvelios.

Guvernul grec a apelat vineri la camioanele armatei, in incercarea de a reduce efectele grevei transportatorilor, care dureaza deja de sase zile. Cu toate acestea, doar cateva benzinarii au putut fi aprovizionate. Autoritatile au afirmat ca transportatorii ar putea fi actionati in justitie si ameninta cu anularea licentelor.

Transportatorii, care blocheaza toate livrarile de carburant de luni, au decis vineri sa-si continue miscarea de protest fata de decizia guvernului de a liberaliza acest sector, in incercarea de a reduce costurile de aprovizionare. Aceasta masura este inclusa in planul de redresare financiara impus de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International in schimbul ajutorului financiar acordat Atenei.

Numeroase societati au fost afectate de penuria de carburanti, de la firmele care inchiriaza masini, la producatorii de fructe si pana la industria conservelor si a pescuitului.

Greva ingrijoreaza puternic agentiile de turism.

"Problemele de aprovizionare continua si se agraveaza, in special in insule, iar situatia este departe de a reveni la normal, in ciuda deciziei guvernului de a recurge la camioanele armatei", afirma Georges Telonis, presedintele uniunii operatorilor de turism din Grecia.