Nicolas Sarkozy a propus vineri, la Grenoble, retragerea cetateniei franceze pentru "orice persoana de origine straina care, in mod voluntar, aduce atingere vietii unui politist, jandarm sau reprezentant al autoritatii publice", relateaza AFP.

El a anuntat "o lupta implacabila, un razboi impotriva criminalitatii". Revenit la Grenoble, teatrul violentelor de la jumatatea lunii iulie, pentru a-l instala in functie pe noul prefect din Isere, Nicolas Sarkozy a expus masurile pe care intentioneza sa le puna in practica pentru reducerea criminalitatii organizate si pentru protejarea fortelor de ordine de agresiuni.

Presedintele propune ca cetatenia franceza sa nu mai fie acordata in mod automat pentru un minor delincvent, in momentul in care acesta ajunge la majorat.

Nicolas Sarkozy a adaugat ca isi doreste majorarea pedepselor pentru persoanele care asasineaza politisti sau jandarmi la 30 de ani de inchisoare.

Discursul sau a fost imediat criticat de Liga pentru Drepturile Omului, care il acuza pe Nicolas Sarkozy ca agita "refrenele anilor '30" intr-o incercare de a "aprinde ura" impotriva strainilor.

"Pe acest teren, presedintele Republicii si guvernul sau au decis in mod expres sa agite vechile refrene ale anilor 30 care au ca scop aprinderea urii impotriva strainilor", a afirmat Michel Tubiana, intr-o declaratie acordata AFP.