Adunarea Nationala de la Belgrad a votat, luni seara, o rezolutie prin care sustine politica guvernului sarb referitoare la provincia Kosovo, transmite Novinite. Rezolutia, adoptata dupa 11 ore de dezbatere, afirma ca "Serbia nu va recunoaste niciodata - explicit sau implicit - independenta unilaterala a Kosovo".

Documentul a fost aprobat de 192 din cei 220 de parlamentari prezenti.

Rezolutia solicita negocieri pasnice pentru a gasi "o solutie de durata, stabila si comprehensiva pentru Kosovo, in conformitate cu Constitutia Republicii Serbia, care va permite reconcilierea istorica intre popoarele sarb si albanez, precum si pacea si stabilitatea in regiune".

Curtea Internationala de Justitie a decis joia trecuta ca declararea unilaterala a independentei provinciei sarbe Kosovo in 2008 nu reprezinta o violare a dreptului international. Avizul Curtii este consultativ. SUA si UE au salutat decizia CIJ, in schimb Rusia a afirmat ca nu ofera nicio baza legala pentru independenta provinciei.

Ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremic, a declarat imediat dupa decizia Curtii ca Serbia nu va recunoaste niciodata declararea unilaterala a independentei Kosovo. El a facut apel la calm. "Niciodata, sub nicio circumstanta" Serbia nu va recunoaste auto-proclamarea independentei.

Serbia a anuntat ca va depune o rezolutie la ONU, legata de declararea unilaterala a independentei Kosovo.

In plus, Guvernul de la Belgrad a lansat o ofensiva diplomatica, trimitand emisari in 55 de tari pentru a le convinge sa-i sutina pozitia.