Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, si-a anulat vizita la Havana, unde urma sa fie principalul orator la sarbatoarea nationala cubaneza, afirmand ca o agresiune armata din partea Columbiei este "mai probabila ca oricand", relateaza AFP. Totodata, liderul socialist a amenintat ca va sista exporturile de petrol spre SUA.

Chavez, care urma sa plece in Cuba duminica, a declarat in cadrul unui miting ca dispune de "informatii de la serviciile secrete" care lasa sa se inteleaga ca "posibilitatea unei agresiuni armate impotriva teritoriului venezuelan" din partea Columbiei este "mai probabila ca oricand in cursul acestor ani".

Venezuela a rupt joi relatiile diplomatice cu Bogota si a prezentat "probe" (imagini din satelit, coordonate GPS, fotografii) care ar atesta prezenta a 1.500 luptatori columbieni de gherila in Venezuela.

Caracas a respins aceste acuzatii denuntand un "circ mediatic".

"Am refuzat, refuzam si vom refuza intotdeauna posibilitatea ca o forta de gherila, o forta paramilitara sau militara straina sa fie prezenta pe cel mai mic milimetru patrat din teritoriul nostru suveran", a spus Chavez, in cadrul mitingului politic transmis de televiziunea oficiala VTV.

Incepand de joi, armata Venezuelei a fost plasata in stare de alerta maxima in regiunile de la granita cu Columbia.

Chavez a amenintat si ca Venezuela va intrerupe exporturile de petrol spre Statele Unite daca Washingtonul va sustine un atac al Columbiei.

"Daca va exista o agresiune armata impotriva Venezuelei de pe teritorul columbian sau din orice alt loc, sustinuta de imperiul yankeu, vom suspenda exporturile de petrol spre Statele Unite, chiar daca va trebui sa mancam pietre aici", a spus el.

Statele Unite ale Americii reprezinta principala destinatie de export a petrolului venezuelan, chiar daca societatea nationala Petroleos de Venezuela (PDVSA) si-a majorat recent vanzarile catre alte tari precum India sau China, pentru a-si diversifica pietele.