Guvernatorul Bancii Centrale din Kosovo, ​Hashim Rexhepi, a fost arestat vineri la Pristina, dupa o perchezitie la locuinta si biroul acestuia intr-o ancheta de coruptie, informeaza Reuters.

Hashim Rexhepi, guvernatorul bancii centrale din KosovoFoto: Reuters

Cercetarile - intreprinse de misiunea UE, EULEX - au legatura cu suspiciuni ca guvernatorul a abuzat de pozitia si autoritatea sa, acceptand mita, evaziune fiscala, trafic de influenta si spalare de bani.​

Purtatorul de cuvant al bancii centrale, Besnik Kada, a spus ca guvernatorul a fost arestat in biroul sau.

Kosovo a adoptat ca moneda dupa declararea independentei euro, iar rolul lui Rexhepi a fost sa monitorizeze activitatea bancilor din tara. Provincia separatista depinde in mare masura de ajutorul international, insa investitorii vorbesc cu regularitate despre crima organizata si coruptie ca principale obstacole de a face afaceri in Kosovo.

Analistii spun ca, din cauza ratei de somaj de 50%, Kosovo are nevoie de o crestere economica de doua cifre si de multe investitii straine pentru resuscitarea sa economica, intrucat cele 4 miliarde de euro ajutor financiar primit in principal de la state membre UE nu a fost suficient.

Kosovo si-a declarat unilateral independenta in februarie 2008, iar Curtea Internationala de Justitie a dar joi aviz potrivit caruia declaratia de independenta este legala.