Decizia Curtii Internationale de Justitie potrivit careia declararea independentei Kosovo nu violeaza dreptul international a starnit reactii contradictorii pe scena politicii externe: daca SUA si UE au salutat decizia, Rusia a afirmat ca nu ofera nicio baza legala pentru independenta provinciei.

Secretarul american de Stat Hillary Clinton a cerut marti tuturor natiunilor, inclusiv Serbiei, sa recunoasca imadiat Kosovo, potrivit Reuters.

"Cerem tuturor statelor sa depaseasca problematica Kosovo si sa se angajeze de o maniera constructiva in sustinerea pacii si a stabilitatii in Balcani si cerem tuturor statelor care nu facut inca acest lucru sa recunoasca Kosovo," a spus ea.

Clinton precizeaza, intr-o declaratie, ca decizia Curtii de la Haga este in conformitate cu pozitia asumata de mult timp de SUA si in acord cu legile internationale.

Uniunea Europeana a afirmat ca este pregatita sa ajute Serbia si Kosovo in procesul de dialog si de imbunatatire a sanselor de aderare la blocul european, potrivit sefului politicii externe a UE, Catherine Ashton.

"UE este pregatita sa faciliteze dialogul dintre Pristina si Belgrad. Acest dialog va promova cooperarea, progresul activ pe calea europeana si va imbunatati vietile oamenilor", spune Ashton, intr-o declaratie.

In schimb, Rusia a afirmat ca decizia Curtii de la Haga nu ofera nicio baza legala pentru independenta Kosovo.

Rusia nu are nicio intentie sa recunoasca Kosovo, afirma Ministerul de Externe de la Moscova.

"In concluziile curtii nu se mentioneaza o opinie legata de consecintele acestei declaratii, respectiv daca Kosovo este un stat sau asupra legalitatii recunoasterii acestei regiuni de un numar de tari".