Curtea Internationala de Justitie a decis joi ca declararea unilaterala a independentei provinciei sarbe Kosovo in 2008 nu reprezinta o violare a dreptului international, anunta Reuters. Avizul Curtii este consultativ.

Drapelul KosovoFoto: rks-gov.net

"Declaratia din 17 februarie 2008 nu a violat dreptul international general", a declarat presedintele Curtii Internationale de Justitie, Hisashi Owada.

Aceasta decizie ar putea avea implicatii pentru miscarile separatiste din intreaga lume, precum si asupra procesului de integrare europeana a Serbiei, noteaza agentia Reuters.

Zece judecatori au votat in favoarea Kosovo, in timp ce patru s-au opus, precizeaza BBC News.

Este probabil ca, in urma verdictului Curtii de la Haga, mai multe tari sa recunoasca independenta Kosovo.

Kosovo: Asteptam discutii cu Serbia de pe pozitii de state suverane

Kosovo a cerut Serbiei sa discute problemele de interes bilateral cu autoritatile kosovare de pe pozitii de state suverane.

"Ma astept ca Serbia sa vina la noi si sa discute cu noi atat de multe probleme de interes reciproc, de importanta reciproca", a declarat ministrul de Externe al provinciei, Skender, dupa anuntul deciziei.

"Dar astfel de discutii nu pot avea loc decat ca discutii intre state suverane", a subliniat el.

Avertismentul Serbiei

Daca avizul CIJ stabileste un nou principiu, un intreg proces de creare de noi state se va deschide in lume, ceea ce ar destabiliza multe regiuni", avertizase anterior presedintele sarb Boris Tadici.

Kosovo si-a declarat independenta in 17 februarie 2008. Noul stat a fost recunoscut pana in prezent de 69 de tari, inclusiv de Statele Unite si 22 dintre cei 27 de membri UE. CIJ a fost sesizata in legatura cu legalitatea declararii independentei Kosovo fata de Serbia de Adunarea Generala a ONU.

Pozitia Romaniei, care nu recunoaste independenta Kosovo, se opune pozitiei majoritare in UE si a Statelor Unite. Recent, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care arata ca eurodeputatii "ar saluta recunoasterea de catre toate statele membre a independentei Kosovo" si incurajeaza statele membre sa-si intensifice abordarea comuna in ceea ce priveste Kosovo si resping impartirea acestui teritoriu.

"Avem cel mai solid respect de principiu fata de recomandarile Parlamentului European, dar in acelasi timp o linie nationala - nu mai putin principiala - in ceea ce priveste dosarul kosovar. Asteptam avizul consultativ al Curtii Internationale de Justitie pe aceasta problema si ne mentinem pozitia asumata de tara noastra", a declarat luna aceasta ministrul roman de externe Teodor Baconschi.

Vom reveni cu amanunte