In timp ce politicienii de la Kiev se cearta pe tema daca „expansiunea Rusiei” reprezinta o amenintare pentru independenta Ucrainei, in sud-vestul tarii au loc conflicte reale de politica externa, scrie publicatia ucraineana Segodnia. La intalnirea cu comisarul european Johannes Hahn, seful executivului de la Kiev, Nikolai Azarov, a vorbit despre ultima problema aparuta in relatiile cu Romania: „Ne nelinisteste pozitia Romaniei, care in mod unilateral efectueaza lucrari de largire a Deltei Dunarii, pentru a reorienta fluxul de marfuri spre porturile ei”.

Comisarul nu a promis sprijin in aceasta chestiune, evocand numai necesitatea ajungerii la o solutie „valabila atat pentru partea ucraineana, cat si pentru cea romana”.

„Romania se comporta asa cum ii permite Ucraina", a comentat deputatul ucrainean Andrei Skil, membru al comisiei de politica externa. Oficialul a adaugat: "In ultima instanta, putem si noi sa facem acelasi lucru in Delta Dunarii, dar nu intreprindem nimic dintr-un motiv cat se poate de simplu: Delta este monument al naturii de care nu ai voie sa te atingi. Teoretic, este corect, dar Romania si-a distrus partea ei de rezervatie naturala, iar acum largeste Delta. De aceea, Azarov nu trebuie sa se planga la UE, ci sa ordone curatarea partii noastre de Dunare”, crede deputatul.