Cel putin 43 de persoane au fost ucise duminica intr-un atentat sinucigas impotriva unei baze a armatei irakiene situata la vest de Bagdad, unde militiile anti-al-Qaeda asteptau sa isi primeasca salariul, anuta surse din ministerul de Interne si al Apararii, citate de AFP.

"Cel putin 43 de persoane au fost ucise si alte 40 au fost ranite de un kamikaze care si-a detonat incarcatura expoloziva la ora locala 8,30, la intrarea principala a bazei armatei unde membrii Sahwa (militiile sunite) veneau sa isi ridice salariile". Atentatul a avut loc in Radwaniya, un fost bastion al organizatiei teroriste al-Qaeda aflat la 25 de km de capitala irakiana, au precizat sursele citate.

Un alt atentat a avut la Qaim, la 340 km la vest de Bagdad, in apropiere de frontiera cu Siria, unde un kamikaze a detonat o incarcatura exploziva intr-un birou al militiilor Sahwa. Doi militieni si un politist au fost ucisi, iar alte sase persoane sunt ranite.

Create la finele lui 2006, Sahwa sunt militii sunite formate din fosti insurgenti care luptau impotriva al-Qaeda si au fost finantate initial de american - o strategie care a contribuit masiv la reducerea gradului de violenta in aceasta tara. La fel ca politia si armata irakiene, militiile Sahwa sunt tinte predilecte ale islamistilor.

Aceste militii au trecut in ianuarie 2009 sub controlul guvernamental. Liderii Sahwa, care numara in total 94.000 de membri, se plang ca au fost abandonati de autoritatile irakiene.