Cargoul libian sub pavilion moldovenesc este imobilizat de o pana de motor si se afla in apele internationale, sub stricta supraveghere a marinei israeliene, in timp ce destinatia sa ramane incerta, anunta AFP, care precizeaza ca informatiile despre aceasta nava cu ajutoare umanitare continua sa fie contradictorii.

Directorul executiv al Fundatiei Kadhafi, care a inchiriat nava, a confirmat pentru AFP, din Tripoli, ca Amalthea este imobilizata de o pana de motor.

Potrivit securitatii egiptene, Amalthea este asteptata miercuri in portul egiptean Al-Arich, un anunt care pare sa indeparteze riscul unei confruntari cu marina israeliana, care a amenintat ca va intercepta cargoul, in cazul in care acesta va incerca sa forteze blocada impusa teritoriului palestinian.

"Vaporul libian cu ajutoare va ajunge maine dimineata in portul Al-Arich, unde a primit, din partea autoritatilor egiptene, autorizatia de a descarca incarcatura", a afirmat un oficial al serviciilor de securitate egiptene, sub acoperirea anonimatului. Potrivit unui responsabil israelian, capitanul cubanez al cargoului a fost de acord sa schimbe ruta si parea sa se indrepte spre Al-Arich, unde autoritatile israeliene ii cerusera sa acosteze.

Marina israeliana continua in acest timp sa supravegheze cargoul, pentru a se asigura ca nu este vorba de o manevra de deturnare a atentiei.

Din Tripoli, Fundatia Kadhafi a dezmintit ca nava pe care a inchiriat-o este asteptata in Egipt, reafirmand ca destinatia este Fasia Gaza. "Cargoul nu se indreapta spre portul Al-Arich. El isi mentine cursul spre Gaza", a declarat marti seara Youssef Sawan, director executiv al Fundatiei, subliniind ca Almathea "nu-si va schimba directia".

Totusi, Youssef Sawan a recunoscut un pic mai tarziu ca Almathea s-a oprit din cauza unei pene de motor. "Din cauza penei, cargoul avansa lent. Dar acum s-a oprit. Marina israeliana ne impiedica sa ne miscam", a adaugat Sawan. "Opt nave israeliene de razboi incercuiesc acum cargoul si il impiedica sa avanseze spre Gaza", a spus libianul.

Potrivit acestuia, "exista o amenintare reala" din partea navelor israeliene.

Youssef Sawan a adaugat ca toate comunicatiile cu nava sunt bruiate.

Aseara tarziu, radioul public israelian, care monitorizeaza comunicatiile dintre cargo si marina israeliana, a anuntat ca Amalthea a aruncat ancora din cauza unei pene de motor.

"Pot sa va confirm ca motorul principal nu mai functioneaza, lucram cu totii pentru a-l repara", a indicat o voce retransmisa de radio, aparent apartinand capitanului cubanez.

Fundatia Kadhafi anuntase anterior ca cargoul a primit un ultimatum pentru schimbarea rutei inainte de miezul noptii.

Informatia a fost dezmintita de un purtator de cuvant al armatei israeliene, care a confirmat insa ca "marina israeliana a inceput pregatirile pentru a stopa nava daca va incerca sa violeze blocada maritima".

Plecat sambata seara din Grecia, cargoul Amalthea ar trebui sa acosteze miercuri dimineata in Gaza.

Potrivit Fundatiei Kadhafi, o asociatie umanitara prezidata de Seif Al-Islam, fiul liderului libian Mouammar Kadhafi, Amalthea este "incarcata cu doua mii de tone de ajutoare umanitare - hrana si medicamente".

In afara celor 12 membri ai echipajului, de diverse nationalitati, la bord se mai afla noua persoane (sase libieni, un nigerian, un marocan si un algerian).