Fortele de ordine s-au confruntat cu demonstranti catolici la Belfast, cu doar cateva ore inainte de desfasurarea unui controversat mars al protestantilor din Irlanda de Nord, transmite CNN. Zeci de politisti au fost raniti in urma violentelor, care s-au soldat si cu pagube importante.

Violente la BelfastFoto: Reuters

Violentele au inceput in noaptea de duminica spre luni, inainte de 12 iulie. Ziua este cunoscuta sub numele de "The Twelfth" sau "Orangeman's Day", fiind sarbatorita de protestantii ce marcheaza victoria regelui William al III-lea impotriva catolicilor condusi de James al II-lea, in 1689.

Peste 100 de politisti i-au indepartat pe demonstrantii catolici de pe o sosea din nordul orasului Belfast, pentru a permite protestantilor sa ia parte la mars. Catolicii au aruncat in fortele de ordine cu cocktailuri Molotov, in timp ce politisti au folosit bastoane si tunuri de apa pentru a-i indeparta pe manifestanti.

O politista a fost lovita in cap cu un obiect contondent, iar ambulanta trimisa in ajutor a fost atacata de catre demonstrantii catolici. CNN precizeaza ca nu se cunosc detalii despre starea femeii.

Manifestantii au incendiat mai multe vehicule.

Autoritatile nu au oferit detalii despre numarul celor arestati sau cate persoane au fost ranite. Intr-un comunicat, oficialii au precizat ca cel putin 27 de politisti au fost raniti in timpul violentelor, insa ranile nu sunt serioase.

CNN scrie ca violentele au avut loc in doua parti ale orasului Belfast, atat in noaptea de duminica spre luni cat si in cursul zilei de luni. Sarbatoarea a fost marcata deseori de violente intre catolici si protestanti. Politia a anuntat ca ancheteaza incidentele.

Violente in Irlanda de Nord: