Decretul presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice, este neconstitutional si va fi declarat nul, a hotarat luni Curtea Constitutionala din Republica Moldova, informeaza Jurnal.md.

"Presedintele Mihai Ghimpu a incercat, prin decretul sau, sa dea o nota juridica evenimentelor istorice", au motivat judecatorii decizia luata.

Prezent la Curte, reprezentantul deputatilor comunisti, care au sesizat instanta privind constitutionalitatea decretului, a mentionat ca decizia luata de magistrati este "logica si previzibila". "Decretul a fost emis cu incalcari ale Constitutiei Republicii Moldova. Autoritatile emit acte incalcand legea. Sper sa fie o lectie pentru viitor", a spus juristul PCRM, Sergiu Sarbu.

"Guvernul si-a expus opinia, dar decizia a fost luata si trebuie respectata. Decretul va fi anulat", a declarat, la randul sau, reprezentantul Guvernului, Oleg Efrim.

Anterior, PCRM l-a acuzat pe Mihai Ghimpu de faptul ca acesta si-ar fi depasit atributiile, instituind o asemenea zi, in situatia in care sunt si cetateni ai Republicii Moldova care cred ca in 1940 teritoriul actual al RM a fost, de fapt, eliberat. Pe de alta parte, presedintele Ghimpu a declarat, in repetate randuri, ca apara astfel suveranitatea si independenta Republicii Moldova.

Dupa emiterea decretului, Mihai Ghimpu a fost criticat de colegii sai din Alianta pentru Integrare Europeana, care s-au aratat nemultumiti ca Ghimpu a luat aceasta decizie de unul singur. Ulterior, Duma de Stat a Rusiei a condamnat decretul presedintelui moldovean.