​Peste 70% dintre francezi considera ca Franta se afla in declin, arata un sondaj citat de Le Monde. Desi francezii cred ca tara lor este capabila de reforma, peste 60% au declarat ca Franta nu are suficienta incredere in fortele proprii.

Institutul de sondare a reluat intrebarile din 2005, cu ocazia referendumului pentru Constitutia europeana. Pentru 71% din francezi, Franta este "in declin", comparativ cu 66% acum 5 ani.

Totodata, numai 46% din populatie vede Franta ca un model pentru majoritatea statelor, fata de 59% in 2005.

Sondajul vine in contextul tensiunilor provocate de masurile de austeritate anuntate de guvern si a scandalului in care este implicat presedintele Sarkozy privind o posibila finantare ilicita a campaniei sale electorale in 2007.

Sarkozy va raspunde luni, in cadrul unui interviu foarte asteptat la Paris, mai multor intrebari legate de afirmatiile facute de o fosta contabila a lui Liliane Bettencourt, detinatoarea imperiului L'Oreal, potrivit carora celebra miliardara ar fi finantat ilegal mai multe personalitati ale dreptei franceze, printre care ministrul Eric Woerth si presedintele Nicolas Sarkozy.