UPDATE Cercetatorul rus Igor Sutiaghin, condamnat in Rusia pentru spionaj in favoarea Statelor Unite, a ajuns joi la Viena, a confirmat, pentru RIA Novosti, avocata acestuia, Anna Stavitskaia.

Igor SutiaghinFoto: Reuters

Transferat din regiunea Arhanghelsk, in nordul Rusiei, unde ispasea o pedeapsa de 15 ani de inchisoare, Sutiaghin a fost adus miercuri la Moscova. In aceeasi zi, avocata sa a evocat posibilitatea unui schimb de spioni.

"In jurul orei 16,30, ora Moscovei, i s-a telefonat tatalui lui Igor pentru a i se comunica faptul ca fiul sau a coborat din avion la Viena", a spus Stavitskaia, adaugand ca cercetatorul "a fost preluat de un ofiter de politie".

Un purtator de cuvant al ministerului austriac de Externe a precizat: "Nu pot nici sa confirm nici sa infirm faptul ca a sosit aici. Nu avem alte informatii".

Igor Sutiaghin, un expert in domeniul nuclear, a fost condamnat in 2004 sub acuzatia ca a transmis informatii confidentiale Statelor Unite ale Americii.

SUA ar putea-o elibera in schimb pe Anna Chapman, care este asteptata sa soseasca in aceasta seara la Moscova, potrivit unei surse diplomatice citate de Gazeta.ru.

Schimbul va fi derulat in cadrul unei "operatiuni speciale" si nu va fi facut niciun anunt oficial, a precizat sursa citata.

Acordul a fost convenit in cadrul unei intalniri dintre William Burns, un fost ambasador american la Moscova, si ambasadorul rus la Washigton, Serghei Kisliak.

Initial, agentia de presa rusa Interfax a citat un activist al drepturilor omului care sustinea ca Igor Sutyagin, un agent arestat in Rusia, a ajuns joi in Viena, in cadrul unui schimb de prizonieri intre SUA si Rusia, decis ca solutie la scandalul de spionaj in care sunt implicati 10 spioni rusi arestati in Statele Unite, informeaza Reuters.

Activistul a precizat insa ca nu este sigur de informatie. Potrivit acestuia, tatal lui Sutyagin a fost sunat de o televiziune din vest pentru a-l informa ca fiul sau a ajuns la Viena si va fi preluat de un ofiter britanic.

Avocatul rus a precizat joi ca expertul nuclear Igor Sutyagin, condamnat la 15 ani de inchisoare in 2004 pentru ca a oferit informatii militare clasificate unei firme britanice considerata o acoperire pentru CIA, va fi probabil primul "schimbat".

"Vor sa il schimbe pe Sutyagin pentru unul dintre cei arestati in SUA pentru spionaj", a declarat avocatul lui Sutyagin.

"Este un schimb de unul-la-unul. Fiecare dintre cei retinuti in Statele Unite va fi 'dat la schimb' pentru o persoana din Rusia", a precizat acesta.