Spionii rusi sub acoperire tin din nou prima pagina in presa internationala, dupa ce Statele Unite au arestat 10 oameni acuzati ca au pus la punct o retea de spionaj in favoarea Rusiei. Foreign Policy prezinta in editia electronica povestea unui astfel de spion ce a poposit, la finalul celui de-al doilea razboi mondial, si in Romania.

Potrivit lui Nikolai Hohlov, spion al KGB-ului, viata unui agent sub acoperire pentru servicii secrete rusesti presupune sa arati normal, sa te integrezi si sa astepti o misiune de la Moscova, care poate sau nu sa vina.

"Ilegalii" - termen care desemneaza spionii atrenati de Moscova si trimisi in vest incepand cu anii '40 - reprezinta elita serviciilor de informatii rusesti, mai intai ai KGB si acum ai succesorului sau, FSB.

Generalul Pavel Sudoplatov, unul dintre principalii spioni ai KGB-ului, implicat in misiunea de asasinare a lui Lev Trotki si cel care se ocupa de Hohlov, explica in cartea sa cele doua tipuri de agenti sub acoperire: "'Ilegalii' opereaza fara acoperire diplomatica, sub identitate falsa. Sunt doua tipuri de operatiuni ilegale: una - sa traiesti sub acoperire in vest asteptand misiuni de la Centru si construind o retea de agenti. Acesta este un angajament pe termen lung si poate dura intre 5 si 15 ani. O alta, mai periculoasa, este sa patrunzi in serviciile secrete ostile, pozand ca simpatizant venind din Uniunea Sovietica."

Hohlov s-a dat drept soldat nazist in cadrul unei misiuni de asasinare a ofiterului SS Wilhelm Kube in Minsk. In 1945, cand inca razboiul nu se terminase, a fost trimis in Romania ca 'ilegal'. Aici a fost un emigrant polonez pe nume Stanislaw Levandowski si i s-au trimis bani sa deschisa un magazin de electronice. S-a casatorit cu o romanca, explicand ca avea nevoie de casatorie pentru a obtine cetatenie si a-si pastra magazinul.

Insa dupa patru ani in care nu a primit nicio misiune, Hohlov s-a plictisit si a cerut insistent sa se intoarca la Moscova. A plecat in Statele Unite in anii '50 dupa ce a refuzat o misiune de asasinat, unde a supravietuit unei tentative a KGB-ului de a-l ucide cu taliu radioactiv.