Politia cipriota a lansat o ampla operatiune de cautare a cetateanului canadian suspectat de apartenenta la reteaua ruseasca de spionaj din Statele Unite. El a fost arestat marti, in momentul in care se pregatea sa paraseasca insula, dar magistratii au decis sa-l elibereze pe cautiune, relateaza AFP.

Christopher Robert MetsosFoto: Reuters

Toate punctele de iesire din insula mediteraneana - porturi si aeroporturi - sunt supravegheate, la fel ca si zona tampon care separa sudul majoritar grec, unde Christopher Robert Metsos, in varsta de 54 de ani, a fost arestat, de Republica turca a Ciprului de Nord.

Autoritatile au emis un mandat de arestare pe numele barbatului, care ar putea incerca sa fuga in zona turceasca a insulei, care se afla in afara oricarui control international si care nu are tratate de extradare cu nicio tara, in calitate de republica autoproclamata, recunoscuta doar de Turcia.

Robert Metsos, pentru care Interpol a emis o alerta cod rosu, a fost arestat pe aeroportul din Larnaca, in momentul in care incerca sa plece spre Budapesta. A fost eliberat in aceeasi zi, pentru o cautiune de 26.500 euro.

Miercuri, canadianul nu s-a prezentat la postul de politie din Larnaca.

Luni, autoritatile americane au anuntat ca au arestat zece persoane acuzate ca au organizat o retea de spionaj in State Unite, in beneficiul Rusiei, precizand ca este cautata o a unsprezecea persoana.

Persoanele arestate, acuzate de spionaj (opt arestati sunt acuzati si de spalare de bani) risca o pedeapsa de pana la 25 de ani.