Alegerea lui Christian Wulff ca presedinte al Germaniei a salvat coalitia de guvernare de centru-dreapta de la catastrofa. Wulff a fost ales abia in al treilea tur de scrutin al alegerilor din 30 iunie. Noul presedinte de stat a declarat ca doreste sa-si aduca contributia „la unitatea interna“ a Germaniei, incheindu-si primul discurs in fata natiunii cu „Dumnezeu sa ne ocroteasca tara“.

Christian Wulff (51 de ani, CDU) a fost ales cu o majoritate absoluta, de 625 de voturi, desi in al treilea tur de scrutin i-ar fi ajuns simpla majoritate. Sortii au fost inclinati in favoarea sa si prin faptul ca partidul Stangii (Die Linke) si-a retras propria candidata. Luc Jochimsen, deputata si fosta jurnalista TV intrunise in primul tur 123 de voturi. Candidatul social-democratilor si Verzilor, Joachim Gauck (70 de ani), a intrunit 494 de voturi.

Alegerile prezidentiale din 30 iunie au fost un adevarat maraton, care a inceput la ora 12.00 si s-au terminat in jurul orei 21.30. Despre maratonul acestor alegeri, noul presedinte a spus, cu umor: „Daca va spun ca obtinerea postului de premier de land a durat noua ani, atunci adunarea de astazi a fost relativ scurta“. Din 2003, Christian Wulff este premier al landului Niedersachsen. In seara aceasta el si-a depus demisia din aceasta functie, cu efect imediat.

Seful partidului crestin-social Horst Seehofer si vicecancelarul Guido Westerwelle (FDP) considera ca noul presedinte se bucura de „o incredere considerabila“. Cancelarul Angela Merkel a spus „ Cred ca majoritatea absoluta din cel de-al treilea tur a dovedit ca in spatele lui Christian Wulff sta o majoritate clara“. Merkel a respins acuzatiile ca alegerea lui Wulff doar in al treilea tur de scrutin ar fi insemnat o pozitionare impotriva muncii depuse de guvernul condus de ea.

Seful partidului Verzilor, Jürgen Trittin, vede insa alegerile ca un esec al coalitiei CDU-CSU-FDP. „Cand nu poti activa o majoritate de 20 de voturi, inseamna ca nu domnesc doar bucuria, pacea si placinta“. 44 de voturi din cadrul propriului lagar politic i-au lipsit candidatului Uniunii in primul tur al alegerilor prezidentiale. Doar 23 ar fi fost necesare pentru obtinerea majoritatii absolute.

Contracandidatul sau Joachim Gauck a primit si voturi „transpartinice“, ceea ce a facut necesare al doilea si al treilea tur de scrutin. El nu a obtinut insa voturile Stangii, ai coror politicieni de varf au afirmat in mod repetat ca "Gauck nu e eligibil". Sefa partidului Die Linke, Gesine Lötzsch, a respins acuzatia de boicot, precizand "n-am fost alesi ca sa fim in consens cu ce vor Verzii si SPD."