Iranul are suficient uraniu slab imbogatit pentru a realiza doua arme nucleare, care ar putea fi gata in 2012, a declarat directorul CIA, Leon Panetta, citat de AFP. "Este o informatie ingrijoratoare care ar face situatia si mai tensionata", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev. SUA a adoptat un pachet de sanctiuni pentru Iran, care urmeaza sa fie aprobat de presedintele Barack Obama.

Teheranul ar avea nevoie de un an pentru a imbogati uraniul si inca un an pentru a dezvolta un sistem viabil de utilizare, a precizat Panetta pentru ABC.

Iranul se afla sub presiune internationala din cauza programului sau nuclear netransparent si va fi supus unor noi sanctiuni din partea Statelor Unite. Desi statul neaga vehement aceste acuzatii, continua sa organizeze teste in Golf si sa afiseze rachete produse in Iran.

"Informatia trebuie verificata, dar o astfel de informatie este intotdeauna ingrijoratoare si cu atat mai mult cu cat comunitatea internationala nu recunoaste programul nuclear iranian ca fiind transparent. Daca se dovedeste a fi adevarat, ar face situatia si mai tensionata", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev in cadrul summitului G20 din Toronto, ca reactie la declaratia sefului CIA.

Medvedev a adaugat ca Rusia ar putea sa isi reconsidere pozitia in aceasta chestiune.

Rusia, care are legaturi diplomatice cu Iranul, spre deosebire de SUA, nu a dorit in trecut sa impuna sanctiuni dure statului islamic, insa a sprijinit recenta initiativa a ONU.

SUA a aprobat un pachet in plus de sanctiuni financiare si energetice, pe langa cele ale Consiliului de Securitate ONU si ale Europei. Pachetul trebuie semnat de presedintele Barack Obama. Aceste sanctiuni vor bloca importurile de produse precum gazolina sau carburant pentru avioane cu reactie si va limita accesul la sistemul bancar international.