Patru militari NATO au murit miercuri in Afganistan, doi dintre acestia romani, luna iunie 2010 devenind astfel luna cu cele mai multe decese in randul trupelor straine, din cei aproape noua ani de razboi, informeaza AFP. Militarii romani au fost ucisi dupa ce autovehiculul de tip Humvee in care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv improvizat.

In aceasta luna si-au pierdut viata 79 soldati, potrivit unei statistici a website-ului icasualties.org. Precedentul record data din august 2009, luna in care 77 militari au cazut la datorie.

Pana acum, 299 de soldati au fost ucisi in acest an. Anul 2009 a fost anul cu cele mai multe victime - 521.

Numarul militarilor romani care au murit in razboi este de 15. Romania are circa 1460 de trupe dislocate in Afganistan.

Statistica apare in contextul demiterii comandantului fortelor armate Stanley McCrhystal in urma unor declaratii controversate dintr-un articol. Decizia a fost intampinata cu regret de catre oficialii afgani din Kabul si diplomatii straini, care au laudat eforturile acestuia de a reprofila razboiul. Strategia lui McChrystal, care a dus la suplimentarea trupelor, s-a bazat pe lupa contra insurgentilor, cu scopul de a reduce numarul victimelor in randul civililor si a castiga populatia de partea NATO.

Guvernul condus de Hamid Karzai a indemnat public administratia de la Casa Alba sa nu il indeparteze pe McChrystal. Ulterior insa a declarat ca respecta decizia presedintelui Barack Obama si a primit numirea lui David Petraeus in locul acestuia, cel care este creditat cu schimbarea directiei conflictului din Irak.

Razboiul din Afganistan a fost declansat pe 7 octombrie 2001, ca raspuns al atacului terorist de la 11 septembrie.