Gazprom a redus marti cu 30% exportul de gaz rusesc catre Belarus, a anuntat compania, citata de AFP, dupa ce Minsk-ul nu si-a achitat datoria de 200 de milioane de dolari fata de companie.

"De la ora 10 a.m. pe 22 iunie instituim o reducere de 30% a volumelor de gaz rusesc catre Belarus," a delcarat seful Gazprom, Alexei Miller.

Compania a informat ca taierile de gaze ar putea ajunge la 85% in urmatoarele zile, daca nu se gaseste o solutie.

Potrivit Gazprom, Minskul trebuie sa achite Moscovei 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la inceputul anului. Gazprom sustine ca Belarus plateste doar 150 de dolari pe mia de metri cubi, in conditiile in care factura companiei rusesti este de 169,20 dolari pe mia de metri cubi in primul trimestru si de 184,80 dolari in cel de-al doilea.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut luni companiei de stat Gazprom taierea exporturilor de gaze catre Belarus, din cauza datoriei neplatite a Minskului.

Guvernul belarus a promis luni ca va plati in termen de doua saptamani datoria catre Gazprom. "Belarus intentioneaza sa achite in urmatoarele doua saptamani restantele la gaz catre Rusia", a anuntat prim-vicepremierul Vladimir Semashko intr-un comunicat, adaugand ca si "Rusia ar trebui sa plateasca Belarusului datoria de 217 milioane de dolari, perceputa pentru tranzitul de gaze naturale catre Europa".