O noua statie de metrou din Moscova, botezata dupa numele celebrului scriitor rus Feodor Dostoievski, a fost inaugurata luni in ciuda temerilor ca acest loc ar putea deveni "o Mecca a sinuciderilor", scrie The Telegraph.

Vedere din statia de metrouFoto: Captura Youtube.com

Statia numita Dostoievskaia, este decorata cu mozaicuri in gri si negru, care descriu scene violente din cele mai cunoscute romane ale scriitorului. Una dintre scenele controversate este cea din romanul Crima si pedeapsa, cand personajul principal Raskolnikov omoara cu toporul o batrana camatareasa si pe sora acesteia. O alta scena infatiseaza personajul principal din romanul Demonii, obsedat de sinucidere, indreptandu-si un pistol la tampla.

Noua statie a fost criticata pentru ca este "sumbra si deprimanta" iar psihologii au avertizat ca "energia sa negativa" ar putea sa o transforme intr-un loc preferat pentru sinucideri.

"Dramatismul deliberat va crea o atmosfera negativa si va atrage oamenii cu un psihic labil," considera Mihail Vinogradov, un renumit psiholog. El si alti experti au avertizat ca oamenii care ar dori sa-si puna capat vietii, aruncandu-se sub rotile trenului ar putea alege si noua statie de metrou pentru a-si duce la indeplinire gandul.

Potrivit estimarilor aproximativ optzeci de persoane se sinucid anual la metroul din Moscova in fiecare an. "Aceasta este intr-adevar o intrebare pentru psihologi", a declarat Alexander Mozhaev, un istoric din Moscova. "Metroul este deja un loc stresant si ceea ce am vazut in noua statie este total nepotrivit."

De altfel, inaugurarea la Moscova a acestei statii de metrou a fost amanata din cauza criticilor ca scenele care decoreaza peretii, inspirate din romanele celebrului autor, sunt sumbre si ii determina pe calatorii deprimati sa se sinucida.

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanti scriitori rusi, operele sale demonstrand un talent extraordinar pentru patrunderea in psihologia umana si analiza politicii sociale si spirituale a societatii din Rusia epocii sale. In scrierile sale a zugravit ciocniri intre personaje originale si paradoxale, marcate de un profund psihologism si tragism.