Noul presedintel al Poloniei va fi ales in 4 iulie, in turul doi intrand liberalul Bronislaw Komorowski si conservatorul Jaroslaw Kaczynski, care au obtinut 41,22% si, respectiv, 36,74% din totalul voturilor, dupa numararea a 94,3% din sufragii, relateaza AFP.

Jaroslaw Kaczynski si Bronislaw KomorowskiFoto: Reuters

Social-democratul Grzegorz Napieralski a reusit sa stranga, surprinzator, 13,7% din voturi, iar alegerea noului presedinte depinde foarte de mult de votul pe care il vor da alegatorii tanarului candidat al stangii, dar si de rata de participare, care la primul tur a fost de 54,85%.

"In viata, ca si in fotbal si in toate disciplinele sportive, prelungirile sunt cele mai grele", a declarat Komorowski, candidatul partidului pro-european Platforma Civica, imediat dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor. "Trebuie sa fim constiinciosi, sa ne mobilizam toate fortele si toate energiile pentru finala cursei prezidentiale", a adaugat el.

"Cheia victoriei este credinta, este convingerea ca este posibil si ca este necesar sa castigam. Trebuie sa castigam pentru patria noastra, pentru Polonia", a declarat adversarul sau, liderul partidului nationalist Dreptate si Justitie, fratele geaman al presedintelui decedat in aprilie, in tragedia de la Smolensk.

"Grzegorz Napieralski a castigat un capital politic important care ar putea inclina balanta in turul doi. Putem observa deja primele incercari de seducere din partea celor doi candidati", a declarat sociologul Edmund Wnuk-Lipinski.

Napieralski nu a precizat pana in acest moment ce intentie de vot are pentru turul doi al prezidentialelor.

Komorowski, favorit in turul doi

Sondajele de opinie il dau favorit in turul doi pe Komorowski, care ar urma sa obtina 66,5% din voturi, fata de numai 30% pentru Kaczynski.

Candidatul dreptei catolice, Marek Jurek, care a obtinut 1,04% din voturi, a anuntat deja ca va vota pentru Kaczynski.

"Se repeta scenariul din anul 2005. In primul tur al alegerilor, candidatul liberal Donald Tusk il devansa cu trei procente pe Lech Kaczynski", presedintele defunct si fratele geaman al lui Jaroslaw", a declarat pentru AFP Pawel Poncyliusz, un purtator de cuvant al lui Kaczynski. "Toata lumea stie ce s-a intamplat in turul doi, Lech Kaczynski a castigat", a adaugat el.

Polonezii au fost chemati la urne dupa ce Lech Kaczynski a decedat, alaturi de alte 95 de persoane, in 10 aprilie, la Smolensk, in timp ce se indrepta spre Katyn, pentru a participa la comemorarea masacrului ofiterilor polonezi din 1940.

"Kaczynski are un mare electorat negativ, de ordinul a 60%", a explicat Stanislaw Mocek, politolog al Academiei poloneze de stiinte.

Dar o scadere importanta a ratei de participare, in principal din cauza vacantelor, "ar putea schimba cartile. Alegatorii dl Kaczynski sunt foarte disciplinati", noteaza el.

O victorie a liberalilor i-ar priva pe conservatori de dreptul de veto la legile promovate - o prerogativa a sefului statului folosita deseori de Lech Kaczynski.