O reforma dura in materie de pensii urmeaza sa aiba loc in Franta, ca si in alte state europene. 60% dintre francezi nu sunt de acord (dintre acestia, trei sferturi sunt simpatizati ai stangii si doar un sfert au vederi de dreapta, potrivit unui sondaj), sindicatele spun ca se va iesi in strada, desi oficialii Statului arata cu cifre ca nu au incotro.

Ca si la noi, sistemul francez este in prezent amenintat de imbatranirea demografica. Franta va avea 18 milioane de pensionari in 2030 fata de 15,5 milioane, cat are astazi sau fata de 23 de milioane cati vor fi in 2050. Speranta de viata a crescut cu 15 ani fata de 1950 iar raportul dintre populatia activa si pensionari, care era de 4:1 in 1950, astazi a ajuns la 1,7:1 iar in 2050 va fi de 1,5:1.

In aceste conditii, este evident ca fara o reforma vom fi nevoiti sa apelam la imprumuturi pentru ca sistemul sa reziste. Varsta de pensionare va fi impinsa de la 60 la 62 de ani. Pentru aceeasi pensie se va munci mai mult, iar exceptiile vor fi atent verificate. Sub raportul cotizatiilor, acestea vor creste dar nu foarte mult. E vorba de aproximativ 6 euro in plus la un salariu de 2000 de euro (la francezi, sa fim intelesi).

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.