Columbienii au votat duminica pentru desemnarea viitorului presedinte. Favorit este fostul Ministru al Apararii, Juan Manuel Santos care a promis ca va continua programul fostului presedinte in privinta securitatii si a economiei, anunta Reuters.

Santos a castigat detasat prima runda a alegerilor desfasurata in luna mai si este cotat cu sanse mai mari decat contracandidatul sau, fostul primar al Bogotei Antanas Mockus.

La alegerile din mai au participat apropape jumatate din cei 30 milioane de votanti din Columbia, dar analistii sustin ca prezenta la vot ar putea scadea cu 10 procente in aceasta ruda din cauza Campionatului Mondial de fotbal.

Presedintele Alvaro Uribe, principalul aliat al Washingtonului in zona a parasit cursa electorala in august 2009 refuzand dreptul de a candida conform deciziei Curtii Constitutionale. Uribe a avut pana acum doua mandate dominate de razboiul cu rebelii de stanga care la un moment dat controlau o mare parte Columbia.

Castigatorul alegerilor va mosteni o tara mult mai sigura decat era in 2002 cand presedintele Uribe a obtinut primul mandat. Totusi Columbia are in prezent cea mai mare rata de somaj din America Latina, un deficit fiscal deranjant si mari tensiuni cu tara vecina Venezuela cu care se afla intr-o disputa comerciala care nu da voie economiei columbiene sa revina pe linia de plutire.