Soarele a fost sursa de inspiratie pentru foarte multe melodii, dar oamenii de stiinta au descoperit ca steaua din centrul sistemului nostru solar are propria sa muzica, noteaza The Daily Telegraph. Astronomii de la Universitatea Sheffield au reusit sa inregistreze, in premiera, armoniile stranii produse de campul magnetic al Soarelui in atmosfera periferica a stelei.

Ei au descoperit ca liniile de camp magnetic produc in atmosfera exterioara a soarelui vibratii asemanatoare corzilor instrumentelor muzicale.

Folosind imaginile prin satelit ale acestor linii de camp magnetic, oamenii de stiinta au putut recrea sunetul transformand vibratiile vizibile in sunet si crescand frecventa acestora, pentru a putea fi percepute de urechea umana.

Profesorul Robertus von Fay-Siebenburgen, seful departamentului de cercetare a fizicii solare de la Universitatea Sheffield, spune: "Este o frumusete stranie si emotionanta sa auzi aceste zgomote produse de o sursa atat de mare si de puternica pentru prima oara".

Liniile de camp magnetic vibreaza deoarece sunt "ciupite" - asemanator corzilor de chitara - de valurile exploziilor de la suprafata Soarelui.

"Aceste linii oscileaza precum corzile de la o chitara sau precum aerul dintr-un instrument de suflat", explica profesorul.

Profesorul Fay-Siebenburgen crede ca studierea "muzicii Soarelui" ar putea oferi noi modalitati de intelegere si de anticipare a furtunilor solare.

Mai multe informatii aici.