Outox, o "bautura-magica" ce promite sa "accelereze considerabil scaderea concentratiei de alcool din sange", a fost lansata vineri pe piata franceza si va ajunge si pe celelalte piete europene, insa unii dintre actorii luptei anti-alcoolism au cerut deja interzicerea comercializarii sale, anunta AFP. Producatorii sustin, insa, ca "Noi incercam, cu ajutorul acestei bauturi, sa atenuam consecintele consumului de alcool, nu sa ii provocam pe oameni sa bea mai mult".

Scepticii sustin, insa, ca proprietatile bauturii nu au fost probate inca in mod stiintific, iar aceasta nu ar face altceva decat sa ii incurajeze pe oameni sa bea mai mult si sa se urce la volan dupa ce au consumat alcool.

"Daca cineva a inventat o bautura cu adevarat capabila sa reduca nivelul alcoolului din sange, ar trebui sa ii oferim Premiul Nobel", spune Alain Rigaud, initiatorul unei campanii anti-alcoolism.

Producatorii sustin, insa, ca "testele medicale au fost deja efectuate, iar concluziile sunt evidente". Producatorii au precizat, totusi, ca eficienta Outox difera de la un organism la altul.

Ministrul francez al Sanatatii a anuntat ca este putin probabil ca autoritatile sa interzica "bautura magica". In urma cu cativa ani, autoritatile franceze au incercat, de asemenea, sa opreasca de la comercializare o bautura-minune ce promitea sa reduca alcoolul din sange, insa nu au reusit acest lucru decat pentru scurt timp.