In Polonia sunt asteptate, duminica, alegerile prezidentiale, convocate anticipat in urma decesului fostului presedinte Lech Kaczynschi, in tragedia aviatica petrecuta la Smolensk, pe 10 aprilie. Cu doar cateva zile inaintea scrutinului, Jaroslaw Kaczynschi, fratele geaman al fostului lider de la Varsovia, care candideaza acum la functia suprema in stat, a acordat un interviu emotionant, in care vorbeste despre viata fara fratele sau: "Lech a fost intotdeauna alaturi de mine si nu am stiut cum e sa fii singur. O parte din mine a murit odata cu el".

Lech si Jaroslaw Kaczynski, gemenii care au condus PoloniaFoto: Reuters

Jaroslaw Kaczynschi a acceptat sa vorbeasca, intr-un interviu acordat revistei Gala, care se ocupa de viata celebritatilor, despre viata lui de dupa pierderea fratelui geaman, despre boala grava a mamei sale si despre statutul de celibatar, informeaza site-ul Thenews.pl, Radio Polonia.

  • "Cu toate ca Lech era fratele meu geaman, nu am avut nicio premonitie legata de moartea lui. Iar cand am aflat, nu am avut timp sa ma las cuprins de disperare. Mama mea era in stare foarte grava in spital si a trebuit sa o protejez de vestea groaznica, ce ar fi putut s-o ucida", a povestit Jaroslaw Kaczynschi, admitand ca a fost nevoit sa isi minta mama in legatura cu absenta fratelui sau: "I-am spus ca Lech se afla in America Latina si, din cauza norului de cenusa vulcanica, nu s-a putut intoarce si trebuie sa faca o lunga calatorie pe mare. Am mintit pentru ca doctorii mi-au cerut sa o fac".

Jaroslaw Kaczynschi, liderul Partidului Dreptate si Justitie si fost premier al Poloniei, in perioada 2006-2007, a mai povestit ca momentul cel mai dureros a fost acela in care a trebuit sa identifice trupul neinsufletit al fratelui sau:

  • "Durerea a fost teribila. Nu pot descrie in cuvinte ce am simtit cand am ajuns la locul prabusirii avionului. A fost o moarte absurda, fara sens. A fost un soc pentru mine si a pus punct unei etape din viata mea. Toata viata mea am fost unul dintre fratii Kaczynschi. Vietile noastre au mers in paralel, legatura dintre noi era foarte puternica. Lech a fost intotdeauna alaturi de mine si nu am stiut cum e sa fii singur. O parte din mine a murit odata cu el."

Lech Kaczynski a devenit, in 2005, al treilea presedinte polonez ales democratic, dupa caderea comunismului in 1989. Impreuna cu fratele sau geaman, Jaroslaw, a format un tandem politic ce a guvernat Polonia din iulie 2006 pana in noiembrie 2007, cand Jaroslaw Kaczynski a demisionat din functie.

In ciuda faptului ca erau gemeni si amandoi au urmat cariera politica, fratii Kaczynschi aveau, totusi, vieti diferite. In timp ce Lech era casatorit cu Maria (si ea decedata in accidentul aviatic de la Smolensk) si avea o fiica, Marta, Jaroslaw Kaczynski nu este casatorit si locuieste impreuna cu mama sa, Jadwiga Kaczynski, in varsta de 84 de ani, in nordul Varsoviei.

  • "Niciodata nu l-am invidiat pe fratele meu pentru nimic. Nici nu m-am simtit vreodata singur. Am familia si prietenii care ma sustin. Mai sunt si Basia, menajera mea, si Piotr, care are grija de pisica mea, Alik".

Fratii Kaczinsky s-au nascut la o diferenta de 45 de minute, Lech fiind primul nascut. Acest lucru l-a facut adesea pe fostul presedinte polonez sa spuna ca fratele sau "l-a impins mereu inainte", fiind omul din umbra. In ziua tragediei aviatice de la Smolensk, agentiile de presa au scris, initial, ca ambii frati Kaczynschi se aflau in avionul prezidential implicat in accident, la bordul caruia nu au existat supravietuitori. Ulterior, presa din Polonia a anuntat ca Jaroslaw Kaczynschi este in viata si a plecat din Polonia spre locul tragediei imediat dupa aflarea vestii.