Avionul rusesc de vanatoare de a cincea generatie va fi mai performant si va costa de 2,5 pana la 3 ori mai putin decat echivalentul sau american, a declarat premierul Rusiei, Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

Vladimir PutinFoto: Reuters

Primul ministru, considerat omul forte in administratia Rusiei, a asistat joi, in regiunea Moscova, la un zbor de incercare al avionului invizibil Suhoi T-50, prima aeronava ruseasca de a cincea generatie.

Dupa ce a reamintit ca T-50 va costa de 2,5 - 3 ori mai putin decat omologul sau american F-22 Raptor, Putin a afirmat ca avionul rusesc de vanatoare "il va surclasa de asemenea prin manevrabilitate, armament de bord si distanta de zbor".

"Si prin spiritul de lupta", a comentat, glumind, pilotul avionului, Serghei Gromov.

Avionul, dezvoltat in parteneriat cu India, este capabil sa zboare in aproape orice conditii meteorologice, sa decoleze de pe o pista de doar 300-400 de metri, sa fie realimentat in zbor, sa atace simultan mai multe tinte din aer si de la sol.

Experti rusi: Putin a laudat un avion vechi prezentat ca fiind de generatia cinci

Aparatul nu poate fi considerat, deocamdata, ca fiind din generatia cinci, sustin insa expertii rusi, care argumenteaza ca, pentru acest statut, este nevoie de alta dotare electronica.

Deocamdata, sistemul de navigatie raspunde catorva dintre cerintele impuse pentru aeronavele din aceasta categorie, scrie Moskovski komsomolet.

In opinia expertilor, daca avionul nu corespunde in totalitate normelor de calitate, el nu poate fi catalogat ca fiind de generatia cinci, iar modelul prezentat lui Putin raspunde doar partial parametrilor ceruti: este multifunctional, si poate fi folosit atat pentru indeplinirea unor misiuni de aparare aeriana, cat si pentru distrugerea unor tinte terestre.