"Israelul spune adevarul in legatura cu raidul asupra navei Mavi Marmara", e de parere Aussie Dave, autorul blogului Israellycool. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, blogerul s-a declarat convins ca "nu a fost doar o simpla flotila umanitara", iar soldatii israelieni au incercat pana la final sa evite victimele civile. Vezi in articol ce crede Aussie Dave despre blocada Fasiei Gaza, despre Hamas si sansele rezolvarii rapide a conflictului din Orientul Mijlociu.

N.A. Raidul israelian asupra convoiului de nave ce se indrepta spre Fasia Gaza a starnit discutii aprinse nu doar in regiunea Orientului Mijlociu si lumea araba, ci in intreaga lume. Unele voci au condamnat Israelul pentru "piraterie", in timp ce altele au salutat interventia trupelor de comando impotriva "teroristilor". Israelienii au fost aratati cu degetul pentru victimele rezultate in urma operatiunii, in timp ce altii au criticat scopurile ascunse ale "activistilor". Pentru a intelege ce se intampla in regiune, am incercat sa vedem ce parere au israelienii si palestinienii despre aceasta criza si despre conflictul ce macina de ani de zile regiunea. Acest material face parte din efortul nostru de a intelege Orientul Mijlociu.

Despre raidul israelian:

Vad acest incident ca o combinatie a mai multor lucruri: o noua dovada ca Israelul incearca sa minimalizeze victimele civile pana intr-acolo incat isi pune in pericol proprii soldati (la urma urmei, Israelul ar fi putut scufunda flotila sau sa trimita trupele de comando cu arme reale, gata sa traga, nu doar cu arme cu vopsea); inca o dovada suplimentara ca, indiferent ce face Israelul pentru a se apara, actiunile sale vor fi puse sub semnul intrebarii mult mai mult decat in cazul altor state; si un exemplu ca PR-ul israelian are de fapt nevoie de o schimbare

Despre violentele de pe vas:

Sunt convins ca Israelul spune adevarul. In primul rand, exista inregistrari cu activistii ce se pregatesc pentru violente inainte ca trupele de comando sa urce la bordul vaporului Mavi Marmara, pentru ca ulterior sa recurga la violente pe nava. In al doilea rand, am citit marturiile diversilor "activisti", care nu doar ca includ contradictii, dar contin si declaratii ale celor care recunosc ca initial nu s-a tras cu munitie adevarata. Apoi exista, bineinteles, apartenenta terorista a organizatiei turcesti IHH, cea care a sponsorizxat flotila, precum si trecutul activistilor din Free Gaza care au folosit minciuna pentru a-si atinge scopurile.

Despre activistii-teroristi de pe nava:

Nu a fost cu siguranta doar o simpla flotila umanitara. Multi dintre cei de pe vas aveau alte idei, in afara de a oferi ajutoare, lucru dovedit nu doar de violenta izbucnita dar si de inregistrari precum aceasta, realizata inainte de plecarea flotilei. Asocierea lor cu organizatia turca IHH, ce are apartenente teroriste, este inca o dovada ce confirma acest lucru.

Exista apoi si chestiunea "minora" ca vaporul pe care au avut loc violentele - Mavi Marmara - nu continea deloc ajutoare umanitare. De fapt, din cele sase vapoare, numai trei transportau ajutoare umanitare.

Despre blocada Fasiei Gaza:

Cred ca Israelul are dreptul sa continue blocada, atat timp cat Hamas si alte organizatii teroriste din Gaza continua sa lanseze rachete si tiruri cu mortiere in Israel. De fapt, chiar in aceasta saptamana, seful Shin Bet, Yuval Diskin, a avertizat in legatura cu pericolele acestor atacuri din punct de vedere al securitatii.

Despre reactia SUA si a comunitatii internationale:

Statele Unite si comunitatea internationala au raspuns la aceasta criza in mod previzibil. Prin nerecunoasterea fara urma de echivoc a faptului ca flotila a fost o provocare menita sa afecteze Israelu,l mai degraba decat sa-i ajute pe palestinieni si prin presiunile exercitate asupra Israelului de a alcatui o comisie cu misiunea de a ancheta raidul, Administratia Obama a esuat, inca o data, sa ia o pozitie principiala in sprijinul aliatului sau.

imigrant australian in Israel * administreaza Israellycool, unul dintre cele mai populare weblogs israeliene de limba engleza

Aussie Dave

Despre urmarile raidului asupra negocierilor de pace:

Obama a fost citat zicand ca aceasta criza trebuie sa fie folosita ca o oportunitate de a avansa procesul de pace israeliano-palestinian. De aceea voi afirma ca SUA vor intensifica eforturile pentru a impulsiona negocierile.

Despre efectul raidului asupra relatiei SUA-Turcia:

Acest incident este inca un exemplu ingrijorator despre indepartarea Turciei de la pozitia de partener puternic al SUA si aliatilor acestora, care poate fi vazut in contextul altor evenimente recente: votul din Consiliul de Securitate al ONU impotriva deciziei de a impune noi sanctiuni nucleare Iranului si invitarea liderilor Hamas pentru discutii in Ankara. Asa incat vad un pericol real ca acest incident sa contribuie la deteriorarea relatiilor dintre SUA si Turcia.

Despre obiectivele urmarite de Turcia in Orientul Mijlociu:

Cred ca incearca sa-si sporeasca prezenta la nivel global, dar, in acelasi timp, sa-si creasca influenta in Orientul Mijlociu. Indepartarea de la relatia stransa cu Occidentul ar putea fi facuta cu scopul de a creste credibilitatea Turciei printre vecinii sai arabi.

Despre rolul jucat de Iran:

Fara indoiala ca Iranul este fericit din moment ce criza abate atentia de la problema nucleara si de faptul ca aduce Turcia mai aproape de el si mai departe de Occident. Asadar nu e o surpriza ca Semiluna Rosie iraniana ameninta in prezent ca va trimite propriile sale vapoare cu ajutoare inspre Gaza. Iranienii au un interes major sa mentina aceasta criza.

Despre Hamas:

Tinand cont de faptul ca Israelul a fost deja presat sa diminueze blocada in contextul crizei, Hamas ar putea fi intarita, presupunand ca oamenii sunt gata sa-i ierte ca nu au lasat rapid ajutoarele de pe acele vase carora Israelul le-a permis sa ajunga in Gaza.

Despre atacurile palestiniene cu rachete:

Cred cu hotarare ca singura modalitate ca atacurile cu rachete sa inceteze este sa-i lovesti puternic pe teroristi. Trebuie sa incetam sa le demonstram ca terorismul lor le aduce recompense.

Despre sansele incetarii conflictului arabo-israelian in viitorul apropiat:

Putin probabile.

Despre cele mai bune mijloace de a obtine pacea in Orientul Mijlociu:

Cred ca pacea in Orientul Mijlociu poate fi obtinuta atunci cand musulmanii si arabii vor intelege ca Israelul este aici pentru a ramane si ca existenta sa continua in acest loc este, de asemenea, in avantajul lor. Nu am alta propunere mai concreta, insa ceea ce pot spune este aceea ca cedarea de teritorii in fata terorii nu serveste decat la incurajarea celor care urmaresc distrugerea Israelului, oferindu-le o pozitie mai buna pentru a-si indeplini acest scop.

Vezi opiniile lui Aussie Dave despre evenimentele din Orientul Mijlociu pe site-ul sau Israellycool.