​Iranul a ridicat miza in confruntarea sa cu Occidentul, declarand ca intentioneaza sa construiasca patru noi reactoare nucleare. Decizia Iranului vine dupa ce Organizatia Natiunilor Unite a impus o a patra runda de sanctiuni contra republicii islamice. Oficialii au declarat ca Teheranul a fost fortat sa suplimenteze centralele nucleare proprii cu uraniu prelucrat pe plan intern. Aceasta hotarare a marcat anularea eforturilor diplomatice care vizau aprovizionarea tarii cu uraniu procesat in Franta si Rusia, informeaza The Telegraph.

Mahmoud AhmadinejadFoto: Captura Msnbc.com

Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca Iranul este hotarat sa-si mentina programul nuclear, in ciuda efectelor negative si a valului de sanctiuni asupra economiei tarii. Ahmadinejad a declarat ca Teheranul nu va fi invins de cele mai recente sanctiuni. "Daca ei cred ca vor putea pune bete in roate si presiune asupra Iranului, le spun ca natiunea iraniana le va rupe toate betele", a declarat presedintele Iranului.

UE va avea in vedere impunerea unor sanctiuni suplimentare privind transportul, asigurarile, operatiunile financiare, transferurile de tehnologie si industria petroliera. Teheranul s-a aratat sfidator in fata unor asemenea presiuni si a anuntat ca va exporta combustibil nuclear pentru scopuri medicale in alte state islamice si ca va creste imbogatirea uraniului cu 20%, ceea ce va permite producerea unei arme nucleare in acest an.