Un om de stiinta australian sustine ca oamenii vor disparea in urmatorii 100 de ani, din cauza schimbarilor climatice. Intr-un interviu acordatThe Australian,Frank Fenner, care a fost profesor emeritus de microbiologie la Australian National University, a spus ca "noi, oamenii, urmeaza sa disparem. Tot ceea ce facem acum vine prea tarziu".

Iata cateva dintre cele mai interesante declaratii facute de Fenner (95 de ani), membru al Academiei de Stiinta a Australiei si al Societatii Regale, care a avut un rol esential in eradicarea variolei:

* adevarata problema o constituie explozia populatiei si consumul nestapanit

* vom avea aceeasi soarta precum populatia de pe Insula Pastelui

* schimbarile climatice sunt doar la inceput. Dar vedem deja schimbari remarcabile in ceea ce priveste vremea

* aborigenii au aratat ca fara stiinta, fara producerea de dioxid de carbon si incalzirea climei, au putut supravietui pentru 40.000-50.000 de ani. Insa lumea nu poate

* specia umana va merge probabil pe acelasi drum cu multe alte specii pe care le-am vazut disparand

* Homo sapiens vor disparea, probabil in urmatorii 100 de ani; o multime de alte animale vor disparea si ele

* este o situatie ireversibila, cred ca este deja prea tarziu

* temperarea incalzirii globale va incetini lucrurile un pic, insa deja sunt prea multi oameni aici

The Australian scrie ca, potrivit datelor Natiunilor Unite, populatia globului va depasi 6.9 miliarde de persoane in acest an. Fenner crede ca "soarta oamenilor este pecetluita", daca nu se iau masuri decisive pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Publicatia precizeaza ca Fenner, care acorda foarte rar interviuri, a facut aceste declaratii la casa sa aflata intr-o suburbie din Canberra.

Fenner a absolvit University of Adelaide in 1938, dupa care a intrat in Royal Australian Army Medical Corps, lucrand in Egipt si Papua Noua Guinea. Pana de curand, omul de stiinta a lucrat la John Curtin School of Medical Research din cadrul Australian National University, unde a activat ca director intre 1967-1973. In 1973, el a infiintat Centre for Resource and Environmental Studies, unde obisnuia sa mearga la 6.30 dimineata pentru a scrie carti inainte de sosirea personalului.

Fenner a primit numeroase premii si diplome, a publicat sute de articole si a scris sau a participat la editarera a 22 de carti. Saptamana viitoare, el va rosti discursul inaugural al simpozionului "Healthy Climate, Planet and People", desfasurat la Academia de Stiinta a Australiei.

Scepticii resping teoria australianului

The Australian precizeaza ca opiniile lui Fenner sunt respinse de unii oameni de stiinta. Colegul si prietenul sau Stephen Boyden, fost profesor la ANU, a declarat ca "Frank poate sa aiba dreptate, insa unii dintre noi au inca speranta ca va exista o constientizare a situatiei si, ca urmare, vor aparea schimbarile revolutionare necesare pentru a obtine sustenabilitate ecologica".

"In aceasta chestiune, Frank si cu mine avem pareri diferite. Suntem amandoi constienti de gravitatea situatiei, dar nu accept teoria ca este prea tarziu… Avem cunostiintele stiintifice pentru a rezolva problema, dar nu avem vointa politica de a o face", a afirmat Boyden.