​UE ar putea trimite o misiune militara navala spre Gaza pentru a ajuta la controlul tranzitului de marfuri, daca Israelul va relaxa blocajul asupra teritoriului palestinian, a declarat miercuri, sefa diplomatiei UE, Catherine Ashton, informeaza AFP. Catherine Ashton a spus ca aceasta poate fi o optiune "maritima pentru aparare si securitate" adaugand, totusi, ca o astfel de alternativa va fi "mai complexa" decat monitorizarea punctelor de trecere in Gaza. Israelul se afla sub presiuni puternice pentru ridicarea blocadei, impuse Fasiei Gaza inca din 2007, dupa raidul israelian asupra flotilei umanitare, care s-a soldat cu moartea a noua activisti turci.

Catherine Ashton, sefa diplomatiei UEFoto: Hotnews

Ashton, care a vizitat Gaza la inceputul acestui an, a subliniat ca "ceea ce s-a intamplat este inacceptabil." Ea a facut apel la guvernul israelian pentru a permite ajutorului umanitar, bunurilor comerciale si civile sa aibe acces liber in Gaza, cu exceptia armelor. Sefa diplomatiei UE a adaugat ca misiunea UE la frontiera Rafah, dintre Gazasi Egipt, care a fost in mare masura, inactiva din 2005, "ar putea fi reactivata", iar Europa este gata sa sprijine deschiderea punctelor de trecere si catre alte teritorii.

Cu toate acestea, Ashton a recunoscut ca "nu va fi usor sa gaseasca o modalitate de acord pentru ridicarea blocadei." De asemenea, grupurile din Parlamentul UE pro-palestiniene au anuntat ca intentioneaza sa trimita o alta flotila de ajutor pentru Gaza, luna viitoare, similara cu cea implicata in atacul israelian.