Curtea de Apel de la Chisinau a decis interzicerea colectarii de semnaturi pentru initierea referendumului privind predarea religiei, in mod obligatoriu, in scolile moldovene, informeaza Stirea zilei.md. Initiativa apartine unui grup de preoti condusi de fostul sef al Serviciilor de Informatii si Securitate, Valeriu Pasat.

Decizia Curtii succede unei plangeri depuse de 17 organizatii neguvernamentale care califica intentia fostului sef al SIS drept neconstitutionala si care incalca dreptul la libera alegere a religiei. Avocatul lui Valeriu Pasat a spus ca va contesta decizia la Curtea Suprema de Justitie.

Initiativa privind organizarea referendumului national pentru predarea obligatorie in scoli a Bazelor Ortodoxiei a fost lansata in luna martie 2010. Valeriu Pasat spunea atunci ca un grup de specialisti au elaborat un proiect de lege in acest sens, care prevede ca bazele ortodoxiei sa fie materie obligatorie pentru toti elevii, predata de doua ori pe saptamana de profesori de religie ortodoxa. Mitropolia Basarabiei s-a aliat si ea demersului si a spus ca pledeaza totusi pentru studierea religiei in mod optional.

Recent, premierul Vlad Filat a spus ca este convins ca Mitropolia Moldovei este implicata intr-un proiect politic, lansat de fostul director al SIA, Valeriu Pasat. Presa de la Chisinau vorbeste despre anuntul lui Pasat de infiintare a unui partid, iar declaratia premierului Filat vine in sprijinul ideii ca aceasta formatiune politica are sprijinul si implicarea Mitropoliei Moldovei. Fostul sef al SIS este acuzat de voci de la Chisinau ca foloseste biserica, institutia in care moldovenii au cea mai mare incredere, pentru a-si atinge propriile scopuri.