O sonda spatiala japoneza si-a incheiat misiunea de cinci ani de explorare a asteroidului Itokawa si a revenit pe Terra cu o capsula continand mostre de pe suprafata acestuia, transmite Reuters. Sonda Hayabusa a atins atmosfera la miezul noptii (ora locala) si a aterizat in sudul Australiei, lasand in urma o dara spectaculoasa de lumina.

Sonda spatiala Hayabusa revine pe PamantFoto: Reuters

Capsula care transporta probele a reusit sa "supravietuiasca", a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei de explorare aerospatiale din Japonia.

Dupa rasaritul soarelui, oficiali ai apararii australiene au dus localnici aborigeni in locul in care sonda s-a prabusit, pentru a vedea daca zonele sacre din Woomera, sudul Australiei, au fost afectate. Liderii indigeni si-au dat acordul ca echipa sa recupereze capsula in cursul zilei de luni.

Hayabusa, care inseamna soim in japoneza, a aterizat pe asteroidul Itokawa in 2005 si oamenii de stiinta spun ca a reusit sa colecteze o mica mostra de materie. Daca se dovedeste ca a avut succes, ar fi pentru prima data cand o nava spatiala aduce o astfel de mostra inapoi pe Pamant, in afara de cea de pe Luna.

Cercetatorii spera ca ii va ajuta sa descifreze modul de formare a sistemului solar si sa ofere informatii asupra riscurilor unor impacturi cu asteroizi.

Cunoscand caracteristicile asteroizilor din apropiere de Terra, va fi folositor in care ca "vedem ceva apropiindu-se de noi in viitor", a spus reprezentantul NASA Paul Abell, care a monitorizat intoarcerea sondei. "A mers foarte bine. Este un eveniment foarte important," a adaugat acesta.

Analiza probelor va dura cel putin sase luni.