Un tribunal din Venezuela a emis un mandat de arestare pe numele lui Guillermo Zuloaga, presedintele Globovision, o retea de televiziune ce-l critica vehement pe presedintele Hugo Chavez, au declarat oficiali de la Caracas, citati de AFP.

Avocatul lui Zuloaga, Perla Jaimes, a declarat ca reprezentanti ai serviciilor secrete din Venezuela au mers la locuinta presedintelui Globovision vineri seara, avand mandate de arestare pe numele acestuia si al fiului sau.

Nici Zuloaga, nici fiul sau nu erau acasa.

Procurorul General Luisa Ortega a afirmat ca mandatul de aarestare are legatura cu un caz din mai 2009, in care Zuloaga (67 de ani) a fost acuzat ca a depozitat ilegal 24 de masini.

In luna martie a acestui an, Zuloaga a fost arestat pentru niste declaratii facute in Aruba, fiind acuzat de jignirea lui Chavez si de raspandirea de informatii false. Un tribunal din Caracas a decis atunci ca presedintele Globovision nu are voie sa paraseasca tara.

Joi, Venezuela a anuntat infiintarea unei noi agentii guvernamentale care are puterea de a elimina sau a ingradi "orice informatie" considerata de interes national.

Organizatii internationale si grupuri pentru apararea drepturilor omului, precum si guvernele unor tari, intre care Statele Unite, si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea legata de dreptul la opinie in Venezuela, in contextul in care Hugo Chavez a cenzurat institutiile critice la adresa agendei sale socialiste.