Papa Benedict al XVI-lea a cerut iertare pentru "abuzarea celor mici" de catre preotii pedofili, transmite AFP. In timpul unei slujbe tinute vineri, Suveranul Pontif a promis "sa faca tot ce e posibil" pentru ca abuzurile "sa nu se mai repete".

"S-a intamplat ca, in acest an de bucurie pentru juramantul solemn al preotimii, pacatele preotilor sa fie dezvaluite, in special abuzarea celor micuti", a declarat Papa in timpul unei slujbe care a marcat sfarsitul Anului Preotilor.

"Cerem insistent iertare de la Dumnezeu si de la persoanele implicate, in timp ce promitem sa facem tot ce e posibil sa ne asiguram ca astfel de abuzuri sa nu mai aiba loc niciodata", a spus Suveranul Pontif, in fata unei multimi formate din 15.000 de preoti imbracati in alb.

AFP scrie ca scuzele prezentate vineri au fost cele mai explicite declaratii ale Papei legata de scandalul preotilor pedofili si de acuzatiile ca Bisericile catolice din Europa si SUA au incercat sa musamalizele cazurile de abuz sexual impotriva copiilor.

Potrivit AFP, circa 15.000 de preoti din intreaga lume au participat la slujba oficiata de Suveranul Pontif. "In acceptarea barbatilor in randurile preotimii si in formarea lor, vom face tot ce putem pentru a evalua autenticitatea vocatiei lor si vom face toate eforturile pentru a-i acompania pe preoti de-a lungul calatoriei lor", a declarat Papa Benedict al XVI-lea.