Partidul Liberal din Olanda a castigat un loc in plus in parlament fata de Partidul Laburist, in urma alegerilor legislative anticipate de miercuri, arata rezultatele dupa numararea a 88% dintre voturi, potrivit Reuters. Liberalii au anuntat masuri de austeritate severe pentru a reduce deficitul bugetar, prognozat la 6,6% in acest an.

Mark RutteFoto: Reuters

Alegerile vin la trei luni dupa ce guvernul condus de reprezentantul Partidului Crestin-Democrat, Jan Peter Balkenende, a cazut in urma retragerii din coalitia de guvernare a laburistilor. Acestia nu au fost de acord cu prelungirea misiunii Olandei in Afganistan.

Premierul a demisionat miercuri dupa opt ani de guvernare, partidul sau pierzand increderea alegatorilor, astfel ca la alegerile de miercuri crestin-democratii au obtinut doar 21 de locuri in Parlament, fata de 41 cat au avut.

Rezultatele arata ca liberalii au 31 de locuri din 150, iar laburistii, 30. Partidul pentru Libertate, cu o politica anti-imigranti, a iesit pe locul trei, urmand sa aiba o prezenta in legislativ de 24 locuri.

"Vrem sa facem parte din noul guvern," a declarat Geert Wilders, liderul gruparii, spunand ca partidul sau este "cel mai mare castigator" al alegerilor.

"Mai mult siguranta, mai putina infractionalitate, mai putini imigranti si mai putin Islam - asta a ales Olanda," a spus Wilders.

Liderul liberal Mark Rutte ar putea primi astfel un mandat sa formeze o coalitie de guvernare si sa devina prim-ministru, insa va fi dificil sa aplice masurile de austeritate, pentru ca are nevoie de alte trei partide pentru o majoritate parlamentara.

"Olanda poate iesi mai puternica din criza daca ia masuri acum", a spus Rutte, in varsta de 43 de ani, care in trecut a lucrat la compania Unilever.

Laburistii li s-ar putea alatura, insa au declarat ca nu vor renunta la reformele sociale.

"Desi circumstantele sunt dificile, ne vom asuma din nou responsabilitatea sa ne asiguram ca tara noastra continua pe drumul social", a declarat liderul Job Cohen.