Aproape 3 milioane de functionari publici au intrat marti in greva generala in Spania pentru a protesta impotriva masurii de reducere cu 5% a salariilor, care vor fi aplicate incepand cu aceasta luna ca parte a unui pachet de masuri de austeritate, anunta AFP.

Sindicatele au anuntat greva luna trecuta, cand guvernul a aprobat un nou plan de reducere a cheltuielilor de 15 miliarde de euro in urmatorii doi ani. Planul de austeritate este menit sa evite un ajutor similar celui primit de Grecia.

In ianuarie, Spania a lansat un pachet de masuri de 50 miliarde de euro pentru a reduce deficitul bugetar, de la 11,2% din PIB cat a fost anul trecut, al treilea ca marime dupa Grecia si Irlanda, la limita de 3% impusa in zona euro.

Greva generala este vazuta ca un test pentru guvern de a sustine in continuare masurile de austeritate dar si pentru liderii sindicali de a organiza o greva generala in intreg sectorul bugetar.

"Nu va fi nicio schimbare, nicio abatere de la drumul ales. Vom raspunde circumstantelor si vom guverna responsabil," a declarat premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero.