Militarii israelieni au urcat sambata la bordul unei nave cu ajutoare umanitare care se indreapta spre Gaza, dupa ce echipajul a refuzat sa acosteze intr-un port din sudul Israelului, a anuntat un purtator de cuvant al armatei, citat de AFP. Armata israeliana a precizat ca echipajul de pe nava Rachel Corrie a ignorat cererile repetate de a-si modifica ruta. Soldatii nu au intampinat rezistenta, a anuntat televiziunea din Israel, care a precizat ca echipajul si pasagerii s-au conformat ordinelor israeliene.

Avital Leibowitz, purtator de cuvant al armatei israeliene, a declarat ca Rachel Corrie a fost avertizata ca soldatii vor urca la bordul sau in cazul in care nu va merge in portul Ashdod. "Militarii nostriu vor urca la bordul navei daca aceasta refuza sa-si modifice ruta… Suntem pregatiti sa folosim forta pentru a ne apara", a declarat sambata dimineata purtatorul de cuvant, care a prezentat mesajul transmis echipajului de pe Rachel Corrie. Mesajul armatei a fost difuzat si de radioul public israelian.

AFP scrie ca avertismentul armatei a intervenit in contextul in care vaporul a ignorat apelurile de a merge in Ashdod si continua sa se indrepte spre Gaza.

"Le-am spus de cateva ori celor aflati la bordul navei ca trebuie sa mearga spre portul Ashdod deoarece in prezent exista o blocada a Fasiei Gaza, insa organizatorii au ignorat solicitarile noastre si continua sa se indrepte spre Gaza", a declarat un oficial al armatei. Initial, activistii aflati la bordul navei au spus ca nu vor da curs apelurilor israeliene si ca se vor indrepta spre destinatia lor. Ei au adaugat insa ca sunt pregatiti sa lase armata israeliana sa inspecteze vaporul.

Un purator de cuvant al comitetului de primire in Gaza a spus ca nava fuseses interceptata de doua vase de razboi israeliene si ca toata comunicatiile cu vaporul au fost taiate.

Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a declarat vineri ca Israelul va impiedica nava cu ajutoare umanitare sa patrunda in apele teritoriale ale Fasiei Gaza. "Vom opri aceasta nava, precum si orice alt vas care va incerca sa puna in pericol suveranitatea Israelului. Nu exista nicio sansa ca nava Rachel Corrie sa ajunga pe coasta Gazei", a spus Lieberman pentru un post de televiziune din Israel.

La bordul cargoului Rachel Corrie se afla 15 persoane de nationalitate irlandeza si malaieziana, printre care un laureat al premiului Nobel pentru Pace si un fost oficial al ONU.

Rachel Corrie, denumita astfel dupa numele activistei americane ucise de un buldozer in Gaza, in urma cu sapte ani, facea parte initial din convoiul de sase vapoare care a incercat sa sparga blocada israliana.

Luni, mai multi pasageri al flotei internationale de activisti pro-palestinieni ce se indrepta spre Gaza au murit in timpul confruntarilor cu soldatii israelieni care au interceptat vapoarele. Din randul activistilor au fost ucise 9 persoane si mai multe ranite, in timp ce in randul soldatilor israelieni s-au inregistrat noua raniti.