Coreea de Sud a solicitat in mod oficial Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite sa ia masuri cu privire la cazul scufundarii navei militare sud-coreene, in luna martie. In solicitarea emisa de presedintele sud-coreean nu se specifica in mod clar impunerea unor sanctiuni impotriva Coreei de Nord, responsabila, in urma unei anchete internationale, de moartea celor 43 de marinari de pe nava, informeaza BBC. "Coreea de Nord trebuie sa-si recunoasca greseala" a declarat presedintele Coreei de Sud, Lee Myung-Bak, intr-un discurs sustinut la Singapore.

Secretarul american al apararii, Robert Gates a declarat ca exercitiile militare planificate in colaborare cu sud-coreeni ar putea fi amanate pana cand ONU va decide ce masuri se impun in aceasta situatie. "Nu este clar ce atitudine doreste sa adopte Coreea de Sud in cadrul ONU, daca este o rezolutie sau o simpla scrisoare a presedintelui", a spus Gates.

Aceasta este prima data cand Coreea de Sud a apelat la Consiliul de Securitate al ONU pentru un litigiu inter-coreean. Cu toate acestea, este putin probabil ca ONU sa ia masuri impotriva Nordului. Cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, China, are drept de veto in Consiliul de Securitate.