UPDATE - Israelul va impiedica nava cu ajutoare umanitare Rachel Corrie, la bordul caruia se afla reprezentantii unei organizatii irlandeze, sa patrunda in apele teritoriale ale Fasiei Gaza, a anuntat vineri ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, potrivit Reuters.

"Vom opri aceasta nava, precum si orice alt vas care va incerca sa puna in pericol suveranitatea Israelului. Nu exista nicio sansa ca nava Rachel Corrie sa ajunga pe coasta Gazei", a spus Lieberman pentru un post de televiziune din Israel.

Cargoul Rachel Corrie, la bordul caruia se afla 15 persoane de nationalitate irlandeza si malaieziana, printre care un laureat al premiului Nobel pentru Pace si un fost oficial al ONU, este asteptat sa ajunga in largul Fasiei Gaza sambata.

Rachel Corrie, denumita astfel dupa numele activistei americane ucise de un buldozer in Gaza, in urma cu sapte ani, facea parte initial din convoiul de sase vapoare care a incercat sa sparga blocada israliana.

Organizatorii flotei cu ajutoare umanitare pentru Fasia Gaza au anuntat vineri dimineata ca au pierdut contactul cu nava Rachel Corrie. Vaporul se afla joi dupa-amiaza la aproximativ 400 km de locul unde a avut loc raidul sangeros al marinei israeliene, relateaza AFP.

Un membru al echipajului declarase, pentru CNN, ca nava nu se va opri din drum decat daca va fi obligata. "Nu ne-am oprit si nu avem nicio intentie sa oprim. Ne vom opri doar cand israelienii ne vor forta sa facem asta", a spus fostul adjunct al secretarului general al ONU, Denis Halliday.

"Am pierdut contactul cu vaporul. Banuim ca este vorba de un sabotaj al israelienilor", a declarat Audrey Bomse, purtator de cuvant al miscarii Free Gaza. "Acum vrem sa ducem nava intr-un port, de unde se vor imbarca mai multe personalitati, si insistam ca jurnalisti din intreaga lume sa ne insoteasca", pentru a preveni orice atac din partea israelienilor, a adaugat el.

"Speram sa putem relua contactul pentru a-i putea informa despre aceasta decizie", a explicat Audrey Bomse.