Economia Ungariei este intr-o situatie mult mai grava decat se credea, iar tara are sanse "slabe" sa evite soarta Greciei, este de parere Lajos Kósa, vicepresedintele Partidului Fidesz, aflat la guvernare in statul vecin, potrivit cotidianului Portfolio.

In aceasta situatie de criza, Guvernul de la Budapesta trebuie sa pregateasca un plan de masuri pe termen scurt - nu mai mult de doi ani, a declarat Lajos Kósa, care este si primarul orasului Debrecen, intr-o conferinta de presa la Budapesta.

Partidul de centru-dreapta Fidesz a castigat alegerile parlamentare din luna aprilie, dupa ce tara fusese condusa, in ultimii opt ani, de Partidul Socialist. Fidesz are o majoritate de doua treimi in Parlament, care ii ofera puterea de a amenda orice lege.

Reprezentantii Fidesz au sustinut, in ultimele luni, ca bugetul Ungariei pe anul in curs este construit pe baza unor date false, iar tinta de deficit bugetar convenita cu FMI si Uniunea Europeana, de 3,8%, ar fi nerealista.

"Misiunea noastra, in acest moment, este sa evitam intrarea in incapacitate de plata; sansele sa evitam soarta Greciei sunt foarte slabe, pentru ca situatia economica este mult mai rea decat credeam ca poate fi", spune liderul Fidesz.

"Corabia se scufunda acum si trebuie sa luam masuri urgent, cu orice pret. Nu putem implementa măsuri generale anticriza, politicile economice trebuie să se bazeze pe fundamente în întregime noi", a adaugat acesta.

"Intreaga politica economica trebuie reevaluata; sistemul trebuie reformat pornind de la miezul lui, ceea ce include achizitiile publice si structura autoritatilor locale", a incheiat Lajos Kósa.