Spania va modifica legea impotriva fumatului si va extinde interdictia de a fuma in baruri, cafenele si restaurante, precum si in toate spatiile publice inchise. Noile prevederi vor intra in vigoare in 2011, a anuntat ministrul spaniol al Sanatatii, Trinidad Jimenez, citat de Le Figaro.

Legea nu se va aplica in cazul camerelor de hotel sau in cluburile private. De asemenea, nu se va aplica "nici in inchisori si nici in spitalele de psihiatrie, pentru ca in aceste institutii oamenii nu au libertatea de a avea un spatiu privat", a explicat ministrul Sanatatii. "Fumatul va ramane permis pe terase, pe stadioane, in arene si in toate celelalte spatii deschise", a continuat Trinidad Jimenez.

Potrivit unei legi intrate in vigoare in 2006, in Spania este interzis fumatul la locul de munca, in magazine, scoli, in spitale, centre culturale si in transportul public. Federatia hotelierilor s-a opus extinderii domeniului de aplicare a legii in 2006. Acestia estimeaza ca vanzarile pot scadea cu 7% in restaurante si cu pana la 15% in baruri si cafenele, daca propunerea este aplicata.

Dar guvernul sustine extinderea acestei interdictii, precizand ca astfel de masuri nu au adus prejudicii economiei in nicio alta tara europeana. Noua propunere va fi examinata de Parlament la finele acestei luni.