La peste 48 de ore de la atacul asupra flotilei cu ajutoare umanitare care se indrepta spre Fasia Gaza, circumstantele confruntarii raman neclare, noteaza Le Figaro. Israelul afirma ca soldatii nu au facut decat sa raspunda la atacul declansat de pasageri, actionand astfel in legitima aparare, pentru a-si apara vietile. Un scenariu care este denuntat insa de militantii pro-palestinineni.

Erau inarmati pasagerii navelor? Prima versiune, cea a premierului israelian Benyamin Netanyahou, pledeaza pentru da. El a declarat ca pasagerii uneia dintre ambarcatiuni, sub pavilion turcesc, au "atacat deliberat soldatii, care au fost loviti cu bare de fier, bastoane si cu pumnii. Au existat chiar si focuri de arma si soldatii nostri au trebuit sa se apere pentru a-si proteja vietile", a spus primul ministru.

Ron Ben Yishai, un ziarist israelian care era imbarcat intr-o nava a marinei, a confirmat acest scenariu, povestind, pentru ynetnews, o scena relativ similara, in cursul careia "un grup de barbati ii astepta pe soldati pe puntea superioara", pregatiti sa-i atace. "Daca ar fi luat incidentul in serios, soldatii ar fi putut trage cu grenade lacrimogene si cu fumigene din elicoptere, pentru a crea o perdea de fum", explica el. Acest lucru le-ar fi permis sa-si indeplineasca misiunea, fara a cadea direct in mainile militantilor, care i-au atacat intr-un mod dur".

"Cu batele ne-am aparat de soldati"

Acest scenariu este insa contrazis de mai mult membri ai expeditiei umanitare. Printre ei, Norman Paech, un fost deputat german al partidului de extrema stanga Die Linke. "Eu personal am vazut doua bate din lemn care au fost utilizate (...). Nu au existat alte arme", a spus barbatul in varsta de 72 de ani, care calatorea la bordul navei Mavi Marmara. "Nu am vazut niciun cutit care sa fie folosit ca arma. Cu aceste bastoane nu am facut decat sa ne aparam".

Norman Paech a fost repatriat marti, in compania a alti patru germani cu care calatorea. Doi dintre ei, deputatii Die Linke Inge Hoeger si Annette Groth, au confirmat versiunea colegului lor, potrivit careia nu exista niciun om inarmant la bordul navei care transporta 600 de persoane, in cadrul flotei de sase vapoare care a incercat sa forteze blocada israeliana impusa Fasiei Gaza din 2007.

"Noi suntem pacifisti, nu teroristi"

Asaltul israelian asupra Mavi Marmara a fost descris si de Huseyin Tokalak, capitanul navei Gazze. Tokalak, care a fost eliberat de autoritatile israeliene si expulzat in Istanbul, a povestit ca a vazut elicoptere apropiindu-se de convoi. Cu ajutorul portavocelor, capitanul navei Mavi Marmara le-a spus comandourilor israeliene ca se afla in apele internationale si nu transporta nimic ilegal, afirma Huseyin Tolalak, citat de Paris Normandie.

"Au inceput sa traga direct inspre nava", continua el, adaugand ca presedintele organizatiei IHH, care se afla la bordul navei Mavi Marmara, le-a transmis celorlalte cinci nave sa se indeparteze, intrucat exista victime umane. In acel moment, marina israeliana a cerut tuturor vapoarelor sa se opreasca. "A trebuit sa ne oprim pentru a nu se ajunge la noi pierderi de vieti", a afirmat capitanul.

Mai multi martori din randul militantilor confirma aceasta versiune. Youssef Benderbal, un francez de 39 de ani, a explicat miercuri ca a vazut circa 20 de soldati "cu cagule si inarmati pana in dinti" urcand pe vaporul pe care se afla, Spendova. "Le-am spus: Noi suntem pacifisti, nu teroristi. Ei urlau si ne-au ordonat sa ne adunam in partea din fata a vaporului", a spus francezul, care este membru al Comitetului de ajutorare si de sustinere a palestinienilor.

Youssef Benderbal sustine ca nimeni de la bordul navei nu era inarmat: "Insist asupra faptului ca in niciun moment nu am provocat pe nimeni".