Vaticanul a anuntat luni ca va demara in toamna aceasta ancheta promisa legata de scandalul pedofiliei in randul preotilor, care a zguduit Biserica Catolica din Irlanda, informeaza AFP. Ancheta a fost anuntata de Papa Benedict al XVI-lea in martie printr-o scrisoare adresata clericilor irlandezi.

Echipa formata din "patru vizitatori apostolici vor urmari sa exploreze mai profund chestiuni legate de felul in care aceste cazuri de abuz au fost gestionate si sprijinul acordat victimelor," a spus Vaticanul intr-un comunicat. Ancheta se vrea un ajutor pentru ca Biserica din Irlanda "sa raspunda corespunzator situatiei cauzate de cazurile tragice de abuz savarsite de preoti asupra minorilor", a precizat Vaticanul.

O investigatie paralela realizata de seminarii irlandeze va "insoti procesul reinnoirii institutiilor de formare a viitorilor preoti ai Bisericii".

Anchetele desfasurate anul trecut au aratat ca abuzurile preotilor si ale altor membri ai ordinelor religioase se raspandisera cu cateva decenii in urma si ca exista o cultura a secretizarii si musamalizarii menite sa protejeze reputatia si bunurile Bisericii. Trei episcopi au demisionat in urma scandalurilor.

Scandalul pedofiliei a inceput cu o ancheta aparuta in New York Times pe 25 martie, documentata cu o arhiva online de peste 80 de pagini, cu privire la abuzurile sexuale atribuite preotului Lawrence C. Murphy (Wisconsin), asupra a 200 de copii surdo-muti. Cotidianul american noteaza faptul ca viitorul Papa, Joseph Ratzinger, a fost informat de abuzurile de care era acuzat reverendul Murphy.

NYT aduce ca proba o scrisoare din 1996 semnata de unul din superiorii preotului, arhiepiscopul Weakland, si adresata cardinalului Ratzinger, pe atunci prefect la Congregatia pentru doctrina credintei. Tot NYT citeaza raspunsul dat de Federico Lombardi, purtator de cuvant al Vaticanului, care afirma ca nu a existat nicio tentativa din partea Bisericii catolice de a ascunde adevarul cu privire la cazul Murphy. Dimpotriva, Vaticanul - sustine Lombardi - a fost informat despre caz, la mai mult de douazeci de ani dupa ce faptele fusesera aduse in atentia justitiei din SUA.