Interceptia flotei cu ajutoare umanitare care se indrepta spre Fasia Gaza a starnit furia Turciei, care a anulat imediat trei exercitii militare cu Israelul, in semn de protest, relateaza Reuters. Premierul Tayyip Erdogan si-a intrerupt vizita oficiala in America Latina pentru a reveni in Turcia, unde au loc proteste de strada pentru sustinerea palestinienilor, in timp ce ministrul de Externe Ahmet Davutoglu a afirmat: "Nimeni nu are dreptul sa faca asa ceva, nimeni nu este deasupra legilor".

Cateva mii de persoane s-au adunat luni in cea mai mare piata din Istanbul, in semn de protest fata de raidul israelian impotriva flotei cu ajutoare umanitare. "Moarte Israelului!", "Soldati turci, plecati pentru Gaza!", au scandat protestatarii adunati in piata Taksim, din centrul celui mai mare oras turc, relateaza Le Monde.

In cursul diminetii, aproximativ 400 de parsoane au scandat sloganuri ostile in fata consulatului israelian din cartierul Levent. Cativa manifestanti au aruncat cu sticle de plastic in directia cladirii.

La Ankara, aproape 200 de persoane s-au strans in fata resedintei ambasadorului Israelului, protejata de forte de ordine, unde s-au rugat pentru victime.

Israelienii sunt sfatuiti sa evite vizitele in Turcia

Biroul israelian de lupta impotriva terorismului a cerut cetatenilor evrei sa-si amane proiectele de vizite in Turcia, pentru a evita manifestatii ostile in urma incidentelor de luni dimineata.