Mai multi pasageri al flotei internationale de activisti pro-palestinieni care se indrepta spre Gaza au fost ucisi in cadrul confruntarilor cu un comando israelian, relateaza Le Figaro, in editia electronica. Din randul activistilor au fost ucise 9 persoane si mai multe ranite, in timp ce in randul soldatilor israelieni s-au inregistrat 4 raniti.

Membrii Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite au condamnat luni atacul marinei israeliene asupra unei flotile ce transporta ajutoare umanitare pentru palestinienii din Fasia Gaza si a indemnat statul evreu sa ridice blocada impusa asupra regiunii, informeaza AFP.

In discursuri individuale, cei 15 membri ai consiliului au condamnat aproape unanim atacul Israelian in urma caruia cel putin noua persoane au fost ucise. Ambasadorul britanic Mark Lyall Grant a afirmat ca "este mai clar ca niciodata ca Israelul trebuie sa ridice restrictiile asupra accesului in Gaza in conformitate cu rezolutia numarul 1860 a Consiliului de Securitate. Situatia din acest moment este inacceptabila si contraproductiva".

Franta, Rusia si China au cerut de asemenea ca blocada sa fie ridicata, precizand ca sustin o ancheta independenta asupra problemei aparute, in timp ce Statele Unite, aliatul traditional al Tel-Avivului, care si-a folosit deseori dreptul de veto in interesul Israelului, a sugerat ca restrictiile ar trebui sa fie imblanzite.

Trimisul Israelului la ONU, Daniel Carmon, a aparat masura atacului, sustinand ca flotila nu reprezenta o misiune umanitara, iar persoanele de pe nava i-au atacat cu bate si cutite pe militarii israelieni care au incercat sa treaca la bord. (Stefan Popovici)

Convoiul umanitar de ambarcatiuni care se deplasa spre Fasia Gaza "era o armada a urii si violentei", a afirmat luni Danny Ayalon, adjunctul ministrului israelian de externe, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Ierusalim.

"A fost o provocare revoltatoare si premeditata, iar organizatorii acestei actiuni au legaturi cu Jihadul global, cu al-Qaida si Hamas. Intentiile si metodele lor au fost violente, iar rezultatele au fost, din nefericire, violente. Israelul regreta pierderile de vieti omenesti si a facut tot posibilul pentru a evita acest deznodamant. Organizatorii transportului nu s-au conformat apelurilor fortelor noastre, de a le urma pasnic si de a incheia totul fara violenta", a declarat Ayalon, adaugand ca patrunderea flotilei in Gaza ar fi creat "un coridor de contrabanda cu armament" (S. P.)

Firul evenimentelor:

Marina israeliana a atacat luni dimineata cel putin sase vapoare cu militanti pro-palestinieni care incercau sa transporte in Fasia Gaza, supusa blocadei, ajutoare umanitare.

Televiziunea israeliana Channel 10 anuntase initial ca intre 14 si 16 persoane au fost ucise, dupa ce comandourile israeliene s-au confruntat cu rezistenta din partea activistilor, in momentul in care au urcat la bordul navelor.

UPDATE1 Israelul sustine ca a fost provocat de militantii pro-palestinieni.

"Am facut toate eforturile posibile pentru a evita acest incident. Militarii au primit instructiuni potrivit carora era vorba de o operatiune a politiei si li se cerea maxima retinere", a precizat un purtator de cuvant al premierului Benjamin Netanyahu, Mark Regev.

"Din pacate, au fost atacati cu o extrema violenta de oamenii de pe vapor, cu bare de fier, cu cutite si cu tiruri de gloante reale", a spus el.

Armata statului evreu afirma ca soldatii israelieni au fost atacati cu arme de foc si cu cutite in momentul in care au interceptat convoiul cu ajutoare umanitare.

"Militarii marinei au preluat controlul asupra a sase nave care incercau sa violeze blocada din Fasia Gaza ... In timpul operatiunii, soldatii s-au confruntat cu serioase violente fizice din partea protestatarilor, care au deschis focul impotriva soldatilor", potrivit unui comunicat de presa al armatei.

Cel putin patru soldati au fost raniti.

"Potrivit primelor informatii, cel putin 10 dintre oamenii care faceau parte din convoi au fost ucisi", a precizat un purtator de cuvant al armatei israeliene.

Un ONG turc implicat in aceasta misiune a confirmat moartea a doua persoane si circa 30 de raniti.

Un ziarist al canalului pan-arab Al-Jazeera, prezent pe nava turca ce conducea flota, a povestit, prin telefon, ca fortele israeliene au deschis focul asupra vasului, ranindu-l pe capitan.

Aproximativ 700 de militanti pro-palestinieni, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace din 1976, nord-irlandezul Mairead Corrigan Maguire, dar si deputati europeni, s-au imbarcat in Cipru cu destinatia Fasia Gaza, pentru a transporta ajutoare umanitare.

Ankara: Israelul va suporta consecintele actiunilor sale

Seful guvernului Hamas din Gaza, Ismail Haniyeh, a denuntat atacul israelian, pe care l-a calificat drept "barbar": "Cerem secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, sa-si asume responsabilitatea pentru a proteja grupurile prezente la bordul acestor nave".

Turcia l-a convocat pe ambasadorul israelian la Ankara. Interceptarea acestui convoi "este inacceptabila ... Israelul va suporta consecintele comportamentului sau", a precizat Ministerul turc de Externe, intr-un comunicat.

Ministrul israelian al Industriei si Comertului, Binyamin Ben Eliezer, si-a exprimat, la radioul militar, regretul pentru victime.

Hamas a cerut luni declansarea "intifadei" in fata ambasadelor israeliene: "Cerem tuturor arabilor si musulmanilor sa se ridice in fata ambasadelor sioniste din intreaga lume", a declarat un purtator de cuvant al Hamas din Gaza, Sami Abou Zouhri.

Israelul a avertizat ca va impiedica navele, incarcate cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, sa ajunga in Fasia Gaza, si ca va expulza sau ii va aresta militantii aflati la bord.

Israelul si Egiptul au impus o blocada stricta in Fasia Gaza, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat in forta controlul in zona, in iunie 2007. Statul evreu afirma ca incearca, in acest fel, sa impiedice inarmarea miscarii Hamas. (R.M.)